Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Foto-expositie No-Comment van Alla Esipovich

Foto-expositie No-Comment bij Galerie Alex Daniels Reflex Amsterdam

Van 15 januari t/m 27 februari 2010 is er bij Galerie Alex Daniels Reflex Amsterdam een opmerkelijke foto-expositie te zien van de fotograaf Alla Esipovich. De Russische Alla Esipovich (Sint-Petersburg, 1963) werd zich, terwijl ze 'beauty & the beautiful' fotografeerde, steeds meer bewust van de 'afvalproducten van de glamour', van mensen die 'buiten het plaatje van de illusie' vallen.

foto: Alla Esipovich
Aleksey Ingelevich and his daughter Tanya

Het resultaat: No Comment. Een serie portretten die Alla Esipovich maakte van mensen met uiteenlopende achtergronden, van circusartieste tot hoogleraar, en van ingenieur tot zeeman.

Ze kozen er allen zelf voor om gefotografeerd te worden, en ook hóe ze gefotografeerd werden. Meestal is dat in hun huiselijke omgeving in Sint-Petersburg.

Zorgvuldig vermijdt Esipovich voyeurisme; wel komt de kijker oog in oog met de vergankelijkheid van het bestaan - 'de andere kant van de glamour' - de mensen op de foto's zijn vrijwel allemaal op leeftijd, de meesten zijn al oud.

Sommigen worden naakt gefotografeerd, of bij het ontkleden. Trots en zonder gêne. Iedereen wordt met naam, vadersnaam, achternaam en beroep vermeld.

Ook indrukwekkend zijn de foto's - net zoals haar portretten in 'onflatteus' zwart-wit - van Aleksej Ingelevich, soms samen met zijn vrouw en met zijn dochter. Ingelevich is germanist, en geboren met een groeistoornis en valt hierdoor 'buiten het plaatje van de illusie'.

In een mondelinge toelichting vertelt Alla Esipovich dat de foto's in nauwe samenwerking met Aleksej Ingelevich tot stand zijn gekomen.

Maar niet alleen het vergankelijke en afwijkende interesseert de fotografe: haar serie 'de mooiste dag van mij leven' laat vrouwen zien in hun favoriete outfit, en in hun dagelijkse omgeving, vaak met favoriete partner. We zien mensen op zeer intieme momenten, maar de sfeer wordt nooit klef of cynisch.

De wereld zoals die, laten we eerlijk zijn, zich meestal aan ons voordoet

Want de fotografe registreert de wereld als een documentairemaakster. En dat is een wereld die veel mensen - ook kunstliefhebbers - niet altijd te zien krijgen. Een wereld zonder opsmuk, zonder gunstige belichting. De wereld zoals die, laten we eerlijk zijn, zich meestal aan ons voordoet.

foto: Alla Esipovich
Spouses Galina Zakharovna And Mikhail Ivanovich Chirka, Stage Artists', silver gelatin print 2004

Wat in al het werk opvalt: de wereld van Alla Esipovich is wél typisch Russisch: ruw, hard en vaak ‘gestyled’ met accessoires die deels nog uit het sovjettijdperk stammen en niet per se in de westerse smaak vallen.

Maar de fotografe kent ook haar klassieken: veel foto's doen qua compositie en filosofie denken aan meesterwerken uit schilderkunst en fotografie.

Werk van Alla Esipovich was in 2004 eerder te zien bij Galerie Reflex als onderdeel van een groepsexpositie. Nu heeft zij haar eerste solotentoonstelling in de Galerie Alex Daniels – Reflex Amsterdam.

Museum exposities (selectie): St. Petersburg, The Marble Palace, The State Russian Museum, Ludwig Museum in the State Russian Museum; Museum , Moscow Photo-Biennale; Moscow, The Central House of Artists en andere. Alla’s werk maakt deel uit van de recente Taschen-uitgave The New Erotic Photography.

Alla Esipovich - No Comment
15 januari t/m 27 februari 2010
Galerie Alex Daniels Reflex Amsterdam, Lijnbaansgracht 318 hs, info@vipsart.nl,
www.reflexamsterdam.com.

Redactie
| 18-01-2010
Boeken algemeen