Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Samsung NX: antwoord op Micro Four Thirds

Samsung brengt als eerste een antwoord op het Micro Four Thirds concept van Olympus en Panasonic. De NX heeft een APS-C CMOS-sensor (met 14,6 miljoen pixels).

Samsung NX

Uiterlijk volgt hij nog wel de vorm van een reflexcamera, maar door het weglaten van het spiegelhuis is de Samsung NX10 platter. Het beeld gaat rechtstreeks naar de sensor, waarna het zichtbaar is op het schermpje achterop.

Net als bij Panasonics G1 en GH1 is op de Samsung NX ook een lcd-zoeker aanwezig: een mooie grote met maar liefst 921.000 beeldpunten, voor een gedetailleerd beeld. Het 3 inch scherm achterop is van het AMOLED-type: een LED-variant die veel sneller en helderder is dan conventionele lcd-schermen. Dit scherm heeft een resolutie van 614.000 beeldpunten.

NX-vatting

Voor de objectieven is een nieuwe vatting ontwikkeld, de NX-vatting. De Samsung NX biedt natuurlijk een HD-filmoptie (720P), en verder zal hij zo ongeveer alle belichtingsmogelijkheden en automatieken hebben die je op populaire reflexen en compacts tegenkomt.

De bedieningsorganen en de knoppenlayout komen sterk met die van een reflex overeen; Samsung wil duidelijk laten zien dat dit cameratype vérgaand vergelijkbaar is met een reflex.

Stabilisatie in objectieven

Toepassing van de APS-C formaat sensor betekent een cropfactor van 1,5x, tegen 2x bij Micro Four Thirds. Samsung lanceert de camera met een plat 2/30 mm vastbrandpunt standaardobjectief, een 3,5/5,6-18-55 mm standaardzoom en een 4-5,6/50-200 mm telezoom.

De 30 mm heeft geen stabilisatie, de twee zooms hebben het wel. Jammer dat Samsung de stabilisatie niet in de body stopt. Olympus zal er blij mee zijn. De camera meet met 30 mm pancake-objectief 121 (b) x 86 (h) x 58 (d) mm.

Er is nog niet echt een naam voor dit cameratype, maar mirrorless interchangeable lens camera (MILC) maakt een kans. De NX10 komt dit voorjaar op de markt.

Info: www.samsungusanews.com.

L. Polder
| 04-01-2010
lifestyle