Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reisfotografie

Polen

Fotograaf Tom van der Leij reist de wereld over. Er komt van alles voor zijn lens. Zo kwam hij in de winter in het zuiden van Polen terecht.

foto: Tom van der Leij
Zakopane

Het ligt niet echt om de hoek en de skipistes zijn weinig uitdagend. Toch zit wintersporten in Polen vol aangename verrassingen.

Ik ben uitgenodigd door het Pools verkeersbureau om eens een kijkje te nemen in het zuiden van het land. Al jaren wil ik graag naar dit land. Vooral om het laatste oerbos van Europa met eigen ogen te aanschouwen.

Daar, aan de grens met Wit-Rusland lopen oerpaarden en wisenten rond. Ditmaal wordt het echter Zuid-Polen.

Ik reis met twee journalisten en twee professionele snowboarders per vliegtuig naar Krakow. Vanuit deze prachtige middeleeuwse stad rijden we in een paar uur naar Zakopane.

Zakopane ligt in het uiterste zuiden van het land. Hier vormt het Tatragebergte de natuurlijke grens met Slowakije. In de zomer is dit een prachtig wandelgebied en in de winter wordt er geskied. Althans als er sneeuw ligt. Wij boffen. Het heeft de laatste twintig jaar niet meer zoveel gesneeuwd als nu. Alles is bevroren. Meterslange ijspegels doen dakgoten doorbuigen en bomen dreigen het te begeven onder druk van de kilo’s sneeuw die op hun takken rust.

Huizen met typische puntdaken, in de zogenaamde Zakopanestijl
geven het stadje haar charme

Zakopane is van oudsher een favoriet vakantieoord van Poolse kunstenaars, dichters en intellectuelen. Zij hebben het stadje de sfeer gegeven dat het tot op heden uitstraalt. De hoge houten karakteristieke huizen met typische puntdaken, in de zogenaamde Zakopanestijl, naar ontwerp van de negentiende eeuwse schilder-architect Stanislaw Witkiewicz, geven het stadje haar charme.

foto: Tom van der Leij

Het is voor mij een paar jaar geleden dat ik voor het laatst op een snowboard heb gestaan, die halve dag in Frankrijk eerder dit jaar niet meegerekend. Ik kom aardig de berg af, maar dan flitsen mijn medereizigers me voorbij.

Skipas, hotel, vervoer en eten zijn prima betaalbaar

Halverwege de piste houden ze halt. Een opklapbare schep komt uit een rugtas tevoorschijn en de jongens beginnen te scheppen. Op een steil stuk piste wordt een kleine schans/ramp aangebracht.

foto: Tom van der Leij
Go!!

Vervolgens gaat Michiel, de hoofdredacteur/fotograaf van Taste magazine onder de schans liggen. Twee flitsers met infrarood bediening staan op statief strategisch opgesteld.

‘Go’ wordt er geroepen. Een van de twee snowboarders stort zich de berg af recht op de ramp af. Hij schiet de schans over, flits flits flits, gaat Michiels’ camera. Net te laat, de boarder staat er voor de helft op. Nog een keer dan nog een keer.

Soms pakt hij zonder flits maar met een hoge sluitertijd de voorbijschietende ‘acrobaten’. Na een uur springen heeft hij eindelijk de juiste foto geschoten, tot opluchting van de boarders die door al dat geloop de heuvel op aardig afgemat zijn.

Het skigebied rondom Zakopane valt niet te vergelijken met de gebieden zoals ik ze ken uit de Alpen. De verschillende skigebieden staan niet met elkaar in verbinding en bovendien zijn de pistes aan de korte kant en betreft het slechts een handvol per gebied.

Tel daar de kneuterige en gezellige hooggebergte cultuur bij op
en het wordt echt interessant

Toch zitten er ook tal van voordelen aan wintersporten in Polen. Voor een beginner is dit namelijk de perfecte oefenplek. Daarnaast liggen de prijzen aanzienlijk lager dan bij de Alpenlanden. Skipas, hotel, vervoer en eten zijn prima betaalbaar. Je begeeft je ook echt in een ander land, er wordt niet continu Nederlandse Schlager gedraaid en tijdens de après-ski wordt echte wodka gedronken.

foto: Tom van der Leij

Mocht er geen sneeuw liggen dan zijn er nog de talloze activiteiten die je kunt ondernemen. Met een paardenslee door het bos rijden en halverwege worsten grillen boven een kampvuur of je laten onderdompelen in een van de talloze geneeskrachtige thermobaden. Tel daar de kneuterige en gezellige hooggebergte cultuur bij op en het wordt echt interessant.

Ik draag in koude gebieden mijn reservebatterijen dicht op mijn huid
zodat ze warm blijven en niet leeglopen

Als ik voor de zoveelste keer dezelfde lift naar boven neem, klaart het weer eindelijk een beetje op. De afgelopen dagen heeft het non-stop gesneeuwd en was het bovendien donker en mistig. Het standaard wintersportplaatje is dan moeilijk te schieten en noodgedwongen flits ik alles in.

foto: Tom van der Leij
Een polarisatiefilter biedt enigszins uitkomst

Ik pak mijn camera uit mijn rugtas en wikkel hem uit de dikke trui; die moet de meeste schade voorkomen als ik val. Ik merk dat de batterij van mijn camera leeg is terwijl ik die nauwelijks heb gebruikt! Ik heb dat al eens eerder meegemaakt en draag in koude gebieden mijn reservebatterijen dicht op mijn huid zodat ze warm blijven en niet leeglopen.

De volgende dag laat de zon zich af en toe zien. Ze weerskaatst het zonlicht op de sneeuw zo heftig dat ik zonder bril niks zie. Ik zou niet de eerste zijn die op deze manier sneeuwblind wordt.

Wanneer je ook nog door een cameralens kijkt kan dat blijvende schade aan je ogen toebrengen. Een polarisatiefilter biedt enigszins uitkomst maar het devies blijft om niet te lang door je lens te kijken als je met felle zon en sneeuw te maken hebt.

Waar ik vroeger in de sneeuw met Velvia rolletjes van 50 ASA schoot, zet ik nu mijn camera op de laagste iso-waarde. Het probleem bij sneeuw fotograferen is dat het wit snel een blauwe gloed krijgt. Door middel van over- en onderbelichten kom ik uiteindelijk uit op een soort van bevredigend resultaat.

Toch valt het niet mee een aardige, laat staan goeie snowboard- of skifoto te maken. Een vriend van mij, Barako Oserovitz (www.barako.net/snowboard) laat wel eens zijn snowboardfoto’s zien. De moeite die voor elke foto genomen is, de hoeken die hij kiest en het juiste moment van schieten; vol gezonde jaloezie neem ik ze in me op. Wintersportfotografie is een aparte tak van fotografie begrijp ik.

Handige sites: www.zakopane.pl, www.bialkatatrzanska.pl, www.zakopane-life.com, www.polen.travel.

Meer weten over deze auteur/fotograaf?: bekijk dan de pagina van Tom van der Leij.

Tom van der Leij
| 29-12-2009
Boeken algemeen