Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Vintage fotografie bij Foam

Revolution in Photography is een uniek overzicht van het werk van de wereldberoemde Russische avant-gardist Alexander Rodchenko. De tentoonstelling omvat meer dan 200 vintage afdrukken waarvan sommigen nooit eerder in het Westen zijn getoond.

foto: © A. Rodchenko, V. Stepanova Archive, Moscow House of Photography Museum
Lily Brik. Portrait for the poster 'Knigi', 1924

Alexander Rodchenko (1891-1956) behoort tot de grote vernieuwers binnen de avant-garde kunst van het begin van de twintigste eeuw en is één van de meest veelzijdige kunstenaars van de avant-garde beweging.

Aanvankelijk maakte Rodchenko internationaal naam als schilder, beeldhouwer en grafisch ontwerper. Omdat hij ervan overtuigd was dat fotografie het medium van zijn tijd zou worden, koos hij in het begin van de twintiger jaren voor de fotografie.

Gedurende de volgende twee decennia ontwikkelde hij een geheel nieuwe beeldtaal met uitgesproken camerastandpunten, extreme perspectieflijnen en close-ups van verrassende details.

Nieuw was ook dat Rodchenko grafisch ontwerp als een integraal onderdeel van de fotografie zag. Bijzonder is dat hij formele overwegingen verenigde met zijn vurige wens het sociale en politieke leven in de Sovjet-Unie vast te leggen. Tijdens zijn leven had hij niet alleen grote invloed op de manier waarop mensen fotografie zagen, maar ook hoe de rol van de fotograaf werd ervaren.

Te zien bij Foam_Fotografiemuseum Amsterdam tot 18 maart 2010.

Ingezonden mededeling
| 21-12-2009
lifestyle