Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotografen zijn in Engeland verdacht

Ga je in Londens openbare ruimte foto's maken, dan loop je een kans opgepakt te worden onder verdenking van terrorisme. Dit is geen grap, het Engelse fotoblad Amateur Photographer bericht er regelmatig over. Foto van een Londense bobby? Foto's in een Londens metrostation? Pas maar op, serieus!

Een Londense bobby

Alles wat op straat niet gewoon is, is verdacht. Dus sta je in een straat in Londen posters te fotograferen, dan is dat verdacht en de politie komt in actie. Je wilt niet worden gefouilleerd, wordt geboeid afgevoerd en zit 3 uur op het politiebureau.

Karol Berezowski, de fotograaf, moet nu 80 pond boete betalen wegens verstoring van de openbare orde.

Opzichtig

Het tragikomische is dat de politie vooral lijkt op te treden tegen fotografen die opzichtig bezig zijn: rondlopen, kijken, statief opzetten, enz.

Voor echte terroristen moet het niet moeilijk zijn: gedraag je als toerist. Zet iemand met een reisgidsje en zonnebril in de voorgrond van de foto van de Houses of Parliament, en je kunt die essentiële foto maken die nodig is voor je aanslag. Of je koopt er een mooi plaatjesboek over. Of een DVD, een poster of een ansichtkaart.

Antiterrorismewet

Al dit nieuw beleid tegen fotografen vloeit voort uit de antiterrorismewet uit 2008. Het is verboden informatie in te winnen die voor terrorisme kan worden gebruikt. Het fotograferen van een politieagent bijvoorbeeld wordt gezien als het vergaren van zulke informatie en is een reden voor arrestatie. Bijzonder: je moet een 'redelijk excuus' hebben om de foto te maken, met andere woorden: je bent een boef tenzij...

L. Polder
| 17-12-2009
lifestyle