Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Ricoh GXR: eigenzinnige compact met wisselopties

Ricoh introduceert z'n antwoord op Micro Four Thirds: het GXR-systeem. Zéér eigenzinnig, dat is het zeker. Maar zal er iemand zijn die dit gaat kopen?

Ricoh zegt: ga je objectieven wisselen bij Micro Four Thirds, dan is de kans groot dat er stof binnenkomt. Dus wij maken van objectief en sensor één verwisselbaar blok. Nooit meer stof!

Voor deze vondst verdient Ricoh een staande ovatie. Maar als je ziet hoe dat in de praktijk uitpakt, schrik je toch even. Objectief en het achterliggende blok (met sensor en processor) vormen samen ongeveer de helft van de body. Wat je overhoudt is de basiseenheid: een chassis met handgreep, lcd-scherm en bedieningsorganen.

Deze opzet levert natuurlijk wat gewichts- en volumebesparing op. Maar onwillekeurig denk je toch: maak gewoon verschillende camera's, elke met een eigen objectief: een groothoekcamera, een camera met standaardzoom, een macrocamera, enz.

Twee sensors

Basisobjectief is een 24-72 mm (equivalent) F2.5-4.4 standaardzoom, voorzien van een 1/1,7 inch CCD met 10 miljoen pixels. Een duidelijk kleinere sensor dan Micro Four Thirds en APS-C dus, het is een sensor uit de ccompactcamerawereld. Pluspunt: het kan allemaal klein en licht blijven. Nadeel, flinke ruis bij de hogere ISO-waarden.

Maar nu komt iets bijzonders: de tweede objectiefeenheid heeft een APS-C sensor met 12 miljoen pixels. Hierop zit een 50 mm (equivalent) F2.5 macro-objectief. Door de groter sensor heb je minder scherptediepte, dus meer achtergrondonscherpte (vaak mooi bij macro, maar ook voor portret), je hebt een veel betere detaillering en de prestaties bij hoge ISO's zullen ook beter zijn.

Er zal vast ook wel een tele-eenheid in de planning zijn opgenomen. En wellicht ook een lichtsterke vastbrandpunt standaard/groothoek.

Voor de rest mag je rekenen op een weelde aan functionaliteiten, waar de camerafreak zich lekker op kan stukbijten. Dat is Ricoh altijd wel toevertrouwd. En de objectieven zullen vast uitstekend zijn, ook dat kan Ricoh erg goed. Een lcd-zoeker wordt als accessoire geboden.

Realisme

1 April is ver weg, de persinformatie komt echt van Ricoh zelf. De vraag die dit alles oproept is of de techneuten en de marketeers van Ricoh nog wel eens met elkaar praten.

Er zitten goede uitgangspunten in dit concept, maar het zal wel heel erg 'niche' blijven. Zeker nu haast elk merk druk bezig is om een antwoord op Micro Four Thirds klaar te maken. Cameraverzamelaars zullen voor dit product misschien in de rij staan, maar fotografen?

Info: www.ricoh.com.

L. Polder
| 10-11-2009
lifestyle