Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reisfotografie

Bangkok

Fotograaf Tom van der Leij reist de wereld over. Er komt van alles voor zijn lens. Zo kwam hij dit najaar in Bangkok terecht.

foto: Tom van der Leij

Er zijn mensen die het een stinkstad vinden; hectisch, lawaaierig, smog- en stankoverlast, immense shoppingmalls, opdringerige verkopers en prostituees en pingpongshows. Het sodom en gomorra van Thailand wordt het wel genoemd. Voor veel van die beschrijvingen valt wat te zeggen. Tel daar de tigduizend taxi’s en brommers, miljoenen inwoners en vervuilde waterwegen bij op en je bent in Bangkok.

Het leeft en bruist, het is er voor een wereldstad extreem veilig

En juist door dit alles voel ik me aangetrokken tot de stad. Het is het hart van het land, het leeft en bruist, het is er voor een wereldstad extreem veilig. Het herbergt talloze prachtige Boeddhistische kloosters met megagrootte boeddha’s, kleurrijke markten met vriendelijke inwoners en natuurlijk het fameuze Thaise eten en massages, dit alles tegen zeer gunstige prijzen.

foto: Tom van der Leij

Bovendien is het de perfecte basis om vanuit de prachtige omgeving te verkennen. Een stad om als fotograaf uit je dak te gaan.

Bij het verlaten van het Prince Palace hotel in de Bobae Tower krijg ik een spreekwoordelijke klap in mijn gezicht. De hitte en luchtvochtigheid zijn immens. Ik besluit de watertaxi te nemen die hopelijk voor enige afkoeling zal zorgen.

Het zijn lange smalle boten met enorme motoren. Eentje komt er net in volle vaart over het kanaal aanvaren, het water spuit aan beide kanten van de boot omhoog. Een prachtig aanzicht.

Ik trek snel mijn camera uit mijn tas - die zit altijd bovenop zodat ik geen moment hoef te missen - en leg aan. Een grote waas is het enige wat ik door de lens zie en realiseer dat die totaal beslagen is.

Je stapt de luchtvochtige hitte in, dan beslaat je lens onmiddellijk

Als je in warme landen vanuit een koele omgeving met airco komt en je stapt de luchtvochtige hitte in, dan beslaat je lens onmiddellijk. Devies is om een paar minuten te wachten totdat de lens en camera zich aan de warmte en vochtigheid hebben aangepast en je een foto kunt nemen. Ik wrijf echter met mijn mouw de condens van het UV-filter en schiet alsnog, maar het moment is voorbij.

Tijdens mijn vorige verblijven in deze stad vond ik de Tuk Tuk een fijn vervoersmiddel. Nu kom ik erachter dat er aan deze gemotoriseerde driewieler een hoop nadelen kleven.

Zo zie je eigenlijk niks doordat het dak laag is en betaal je meer dan voor een taxi met airco. Je snuift meteen de uitlaatgassen op en bent omgeven in een vijandige wereld vol kabaal.

Bovendien is de Tuk Tuk een stuk gevaarlijker bij een ongeluk. Wat het wel grappig maakt zijn de ritjes die de chauffeurs je proberen aan te smeren en je langs ‘heel speciale’ winkels willen brengen. Je hoeft dan niets voor de rit te betalen. Mocht je tijd over hebben dan is het een aanrader om te doen.

foto: Tom van der Leij

Veelal gaat de tocht langs juweliers waar diamanten worden geslepen en goud voor een prikkie verkocht wordt. Je krijgt een rondleiding waarin wordt uitgelegd dat je op het punt staat een mega interessante investering te doen. De dollartekens komen vanzelf in je ogen te staan.

Touristtraps zijn er genoeg in dit land

Steevast wordt er ook een kleermaker aangedaan. Pakken die op maat gemaakt worden, twee stuks, met acht overhemden, vier stropdassen en nog een heel verrassingspakket erbij voor slechts 200 euro. Een heus koopje dus. Ik ga er echter niet op in. Ik heb via een vriendin in Bangkok gehoord dat je beter een pak kunt laten maken bij een gerenommeerd kledingbedrijf.

Tom van der Leij

Teleurgesteld en beseffende dat hij niks aan mij kan slijten, zodat hij niet zijn provisie krijgt in de vorm van een benzinevoucher, zet de chauffeur me af bij Khaosan Road.

Deze bij budgettoeristen zeer bekende straat is een must als je de stad aandoet.

Winkeltjes met gekopieerde dvd’s, T-shirts voor een paar euro, talloze touroperators, goedkope restaurants, hippe clubs en budgethostels staan hier zij aan zij. Ik nestel me op een terrasje met het zonlicht in mijn rug en maak foto’s van naïeve toeristen die zich laten inpakken door gehaaide proppers.

Touristtraps zijn er genoeg in dit land. Zo ben ik onlangs naar de floating market geweest in combinatie met de Tiger Temple. Vooral die tijgertempel sprak mij tot de verbeelding. Monniken met loslopende tijgers die een tempel bestieren.

foto: Tom van der Leij

Als dierenliefhebber kon ik me iets fotogenieker nauwelijks voorstellen. Na twee uur racen in een minibus word ik eerst bij de drijvende markt gedumpt. Ik word linea recta een bootje ingeduwd en zit vervolgens klem tussen andere voertuigen die allerlei toeristische meuk aan me willen verkopen. Het is heet en ik kan geen kant op en vraag me af hoe ik me dit heb laten overkomen?

De Tiger Temple had de attractie van de dag moeten worden. Eenmaal aangekomen gaat het regenen. In de tijgervallei staan ruim honderd man, de helft personeel in paarse shirts, de andere helft bestaat uit onnozele toeristen, net als ik.

Aan de hand van twee medewerkers word ik langs een aantal tijgers die aan kettingen liggen geloodst. Er wordt een foto van mij gemaakt en hup de volgende toerist komt al aangelopen en ik moet plaatsmaken. Wat een deceptie.

Thuisgekomen laat ik het op me inwerken. Een hele dag gevangen in een busje, van hot naar her gesleept worden en overal voor moeten betalen. Dan bedenk ik me wat het gekost heeft, een habbekrats. En juist dat het een touristtrap was, is ook wel weer een keer leuk om mee te maken.

De prijzen liggen gemiddeld een derde lager dan bij ons

De prijzen in Bangkok van zowat alles liggen beduidend lager dan in Europa. Luxe hotels, -probeer een cocktail in the Skybar van de Statetower van Lebua met uitzicht over de hele stad - met alles erop en eraan zijn ook voor de kleinere portemonnee goed betaalbaar.

foto: Tom van der Leij

Wat tevens scheelt zijn de prijzen van hard- en software. Er zijn warenhuizen volgepakt met de laatste elektronische snufjes. Ook op fotografiegebied. De prijzen liggen gemiddeld een derde lager dan bij ons.

Maar de Thai zijn ook een meester in het namaken van spullen dus mocht je een aankoop willen doen, check de echtheid alsmede of het wel Nederland ingevoerd mag worden.

Handige sites: www.greenwoodtravel.nl. Dit gerenommeerde bureau verzorgt alles wat je maar wilt aan trips en tochten in het land. Aan het hoofd staat de zeer behulpzame Nederlander Ernst-Otto Smit.
Hotel: www.princepalace.co.th
www.china-airlines.nl

Meer weten over deze auteur/fotograaf?: bekijk dan de pagina van Tom van der Leij.

Tom van der Leij
| 08-11-2009
Boeken algemeen