Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Actiecamera's voor het extreme werk

Het programma actiecameraatjes van Action Hero, waarover we eerder schreven, is stevig uitgebreid. We kunnen begroeten: de Helmet Hero, de Surf Hero en de Motorsports Hero. Plus een HD- en/of groothoekversie.

De Helmet Hero

Even recapituleren: de Action Hero is een klein basic digitaal cameraatje, dat in een stof- en waterdicht huisje aan een polsband mee kan op de fiets, bij het surfen, enzovoorts. Inmiddels is er rond dit concept een behoorlijk omvangrijk systeem van bevestigingsmaterialen en houders ontwikkeld. En de camera zelf is nu ook in verschillende versies vertakt.

HD wide

Zo is er nu een topmodel met HD-filmkwaliteit en een supergroothoekobjectief. De beeldhoek van dat objectief is maar liefst 170 graden in breedbeeldformaat. Reken op een ongelooflijk sterke fisheye-achtige vertekening. Niet fijn als je op een zuivere weergave uit bent, maar bij filmopnamen krijg je wel extra veel dynamiek.

Bij parachuteopnamen is het alsof je extreem hoog zit, omdat het lijkt alsof je de bolling van de aarde ziet (als je de horizon maar boven het midden houdt). Het voordeel van die grote beeldhoek is in de vele demofilmpjes op de website evident: je kijkt bijvoorbeeld zowel op het stuur van de motor als in de verte.

Je kunt ook kiezen voor een wat gematigder groothoekinstelling (met 127 graden ook nog een wijde blik overigens) waarin de vertekening wat minder extreem is.
Het topmodel is te koop in de normale uitvoering, de helmuitvoering, de surfuitvoering en de motor-autosportuitvoering, waarbij de bijgeleverde accessoires het verschil maken.

Juist door de combinatie van kwaliteitsniveau, compactheid en onkwetsbaarheid (tot 60 m onder water bijvoorbeeld) is dit een serieus inzetbaar cameraatje. En gaat het er allemaal even te grof aan toe: kans groot dat alleen de beschermende behuizing is gekraakt, en die koop je voor een luttel bedrag nieuw.

Er is een enorm accessoirepakket beschikbaar,
dat de cameraatjes op talrijke manieren inzetbaar maakt

Het groothoekobjectief wordt beschermd door een bolvormig acrylplaatje. Ook dat is tegen geringe kosten zelf te vervangen: belangrijk, ook omdat het vermoedelijk vrij makkelijk krassen oploopt.

Filmen en fotograferen

De fabrikant geeft aan dat je een hoge geluidskwaliteit mag verwachten, zonder windgeraas. Op een lithium-accuutje kan je 2,5 uur achtereen filmen, 2 uur aansluiten op een USB-poort en de accu is weer voor 80 procent vol.

Gebruik je de camera in de kou: er is een batterijverwarmingsvoorziening waarmee je ervoor zorgt dat je niet al te snel door je stroom heen bent. Je filmt met 30 bps, op 1080p, 960p en 720p. Fotoresolutie is 5MP, je kunt behalve enkelbeeld ook fotograferen in 3bps-bursts en met intervals van 2 tot 60 seconden.

Vanaf het topmodel kun je langs drie routes omlaag: je kunt HD laten vallen, je kunt de extra groothoek weglaten of je negeert zelfs beide extra's en komt uit op het oorspronkelijke basismodel. Er is een enorm accessoirepakket beschikbaar, dat de cameraatjes op talrijke manieren inzetbaar maakt. Fietsmontage is bijvoorbeeld ook mogelijk.

Tot slot: ook modelhobbyisten (draadloos bestuurbare vliegtuigjes bijvoorbeeld) maken graag gebruik van de Action Hero.

Zie ook het artikel Bijzondere fotoaccessoires.

L. Polder
| 29-10-2009
Boeken algemeen