Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Vlaamse wint Magnum fotoprijs

De Vlaamse fotografe Bieke Depoorter (23) is vorige week uitgeroepen tot winnares van de Expression Photography Award, een nieuwe jaarlijkse prijs van Magnum Photos en HP.

foto: Bieke Depoorter
2009 Expression Award Winner

De beelden uit haar fotoproject With me werden door de jury gewaardeerd om de grote gevoeligheid voor en het inzicht in het intieme familieleven in Rusland.

Depoorters foto's werden gekozen uit het werk van meer dan 2000 fotografen uit 170 verschillende landen. De jury bestond uit Alec Soth, Jonas Bendiksen, Paolo Pellegrin, en Susan Meiselas.

Depoorter ging drie keer voor de periode van een maand naar Rusland met de Trans-Siberia trein. Ze fotografeerde het leven in verschillende huiskamers door contact te leggen met behulp van een briefje waarop wat woorden in het Russisch geschreven stonden en kreeg zo herhaaldelijk een slaapplaats aangeboden.

De huiskamer, het epicenter van het Russische gezinsleven, zorgt voor een intiem contact tussen de bewoners ervan. Ze eten, drinken, slapen en huilen er.

Bieke Depoorter communiceerde met de mensen zonder woorden: "I am really interested in the fact that one can have a very intimate contact with people you don’t know and without a common language. In one night I became very close to them. I became a member of their family, without saying one Russian word.”

Magnum Photos en HP roepen reeds op voor inzendingen voor de Expression Award 2010. Met de award willen ze wereldwijd fotografen aanmoedigen om fotoprojecten te delen die een documentaire benadering hebben. Het gekozen onderwerp is niet gebonden aan restricties. De winnaar ontvangt diverse prijzen waaronder 10.000 dollar en een HP Designjet Z3200 Photo Printer.

Voor meer informatie kijk je op http://expression.magnumphotos.com.

Gertrude Boers
| 27-10-2009
lifestyle