Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Mamiya DM22: middenformaat steeds betaalbaarder

Met de DM22 duikt Mamiya onder de psychologische barrière van 10.000 dollar: complete digitale reflexcamera, inclusief achterwand en objectief.

Mamiya deed het eerder: met de Mamiya 645, 's werelds eerste reflexcamera voor het 6 x 4,5 cm formaat, werd een groot opnameformaat binnen het bereik van amateurs en beginnende professionals gebracht. In Nederland kocht je het basismodel onder de 1000 gulden, minder dan een professionele Canon of Nikon reflex.

Zo extreem is het nu nog niet, maar met een prijs onder de 10.000 dollar (6700 euro) zit de Mamiya DM22 niet ver meer af van de topmodellen van Canon en Nikon. Niet met meer pixels (het zijn er 22 miljoen), maar wel met een tweemaal zo groot opnameformaat, waardoor je het in beeldkwaliteit en –voordracht kunt winnen.

Contrastomvang 12 stops, 16 bits per kanaal, ISO-bereik 'slechts' 25-400. Mamiya biedt een uitgebreid objectievenprogramma, via een adapter kunnen ook Hasselblad V objectieven worden gebruikt (met bewerkingen weliswaar).

Met deze introductie kiest Mamiya alvast sterk positie in een markt waar in de nabije toekomst veel beweging belooft te komen, waarin de Leica S2 op het punt van uitkomen staat (oorspronkelijk nog dit jaar, maar mogelijk toch pas begin volgend jaar).

Tegelijk brengt Mamiya ook de DM28 uit, met 28 miljoen pixels. Bij beide camera's gaat het overigens om de M645AFDIII, elk met een andere achterwand. De DM28 kost circa 9990 euro.

Meer info: www.mamiya.com.

L. Polder
| 23-10-2009
Boeken algemeen