Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Canon lanceert Eos 1-D Mark IV

16,1 Miljoen pixels, HD-filmoptie, 10 bps, een geheel nieuwe AF-sensor: de vierde generatie van Canons professionele reflexen maakt opnieuw grote indruk.

Er waren wat geruchten dat Canon af zou zien van het APS-H formaat (1,3 cropfactor), dat zich halverwege APS-C formaat en fullframe bevindt.

Maar met deze nieuwe sensor onderstreept Canon dat dit sensorformaat juist erg zinnig is.

Je haalt een zeer hoog kwaliteitsniveau, kunt met kortere, lichtere objectieven werken (of krijgt met hetzelfde objectief meer tele) en je gebruikt het beste deel van beeldveld van een objectief.

Het vasthouden aan dit sensorformaat wordt onbedoeld gesteund door Nikon, waar je bij de D3s fullframe-reflex een cropfactor van 1,2 kunt kiezen.

Dubbele Digic

Meer pixels op hetzelfde sensorformaat, dat legt de lat voor de verwerkingscapaciteit hoger. Daarom past Canon een dubbele Digic 4 processor toe, waardoor niet op snelheid wordt ingeleverd. In JPEG kunt je bursts van 121 opnamen achtereen maken, met RAW 38.

De vergrote rekencapaciteit vind je onder meer ook terug in de verbeterde, intelligentere ruisonderdrukking. Normaal gaat het ISO-bereik tot 12.800, maar je kunt het opvoeren tot 102.400.

Dan kun je fotograferen op lichtniveaus waarbij zelfs het meest geavanceerde AF-systeem het moeilijk kan hebben. Maar de belangrijkste waarde van het grote ISO- bereik ligt vooral in de mogelijkheid om in zalen en bij avondwedstrijden toch nog op korte sluitertijden uit te komen.

Nieuwe AF-module

Canon past een geheel nieuwe autofocusmodule toe: een 'wolk' van 45 redelijk dicht opeenliggende AF-sensors, waarvan er maar liefst 39 als kruissensor zijn uitgevoerd (19 bij de Mark III). De module heeft een eigen processor, zodat er continu op maximale detectiecapaciteit en sturing kan worden gerekend; de focus tracking kon hierdoor verder worden geoptimaliseerd.

Nieuw is ook de nog fijnere spot-AF-functie. En natuurlijk kan de Eos-1D Mark IV filmen. In full HD op 1920 x 1080, met 30, 25 en 24 bps, op 720p zelfs op 50 en 60 bps. Je beschikt over volledige automatische en handmatige belichtingsmogelijkheden.

Handig is dat je een knop kunt programmeren voor het direct starten van filmopnamen: dus niet eerst live view starten en dan filmen, maar in één keer. Net als op de 7D past Canon het prachtige Clear View II LCD scherm toe. Het is van een keiharde glazen toplaag voorzien.

De body is op 76 plekken geseald tegen vocht en stof. Canon besteedde ook extra aandacht aan de bediening: de knoppen later beter voelen dat je iets instelt. Bij de camera lanceerde Canon een nieuwe draadloze transmitter. Die is geschikt voor de standaards 802.11a/b/g.

Met dit apparaatje is het mogelijk je camera volledig draadloos te besturen, niet alleen vanaf je laptop, maar bijvoorbeeld ook vanaf je iPhone. Er is ook een GPS-koppeling via bluetooth dongles mogelijk.

Canon hanteert een bodyprijs van € 4895,-.

Meer info op www.canon.nl.

L. Polder
| 20-10-2009
lifestyle