Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Don Zecks super-supertelelensdoppen

Don Zeck had problemen met de lensdoppen voor z'n grote supertelens en ontwierp zelf wat beters. Graag je aandacht voor Don Zecks objectiefdeksel.

De naam deksel is op z'n plaats, de visuele gelijkenis met een pannendeksel is groot. Er zit namelijk een handgreep op, waarmee je hem makkelijk los trekt, ook als er een zonnekap op het objectief zit, en dat zijn bij superteles echt hele lange dingen! Die handgreep is Dons truc 1.

Lensdop met handgreep

Truc 2 is dat de dop zich niet hoeft vast te grijpen in de filterschroefvatting van het objectief, zodat je ook niets hoeft in te knijpen. Op exact uitgedokterde posities monteerde Don zes knopjes, waarop rubberen o-ringen zitten, die voor precies voldoende klemkracht zorgen om zichzelf in de filterschroefdraad vast te klemmen.

Rubber o-ringen zorgen voor klemkracht

Je drukt de dop (sorry, deksel) dus simpelweg op het objectief en trekt hem er zo weer af. Zonder kans op verlies. Alles is ook zodanig gemaakt dat het glas van het objectief absoluut niet beschadigd kan raken. Zegt Don, en wij geloven hem.

Alleen voor lichtsterke en/of lange teles, globaal vanaf 1,8/200 tot 5,6/800 mm, afgestemd op Canon en Nikon objectieven.

Vind alle info op de site van Don Zeck. Inclusief verzenden (vanuit de VS) kost een dop je iets minder dan 40 euro.

L. Polder
| 20-10-2009
lifestyle