Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon 85 mm DX macro-objectief

Nikon voegt aan de serie DX-objectieven een tweede macro-objectief toe: een 3,5/85 mm met beeldstabilisatie.

AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR

Wilde je een macro-objectief met beeldstabilisatie, dan kwam je uit op de 2,8/105 mm: groot, zwaar, stevig aan de prijs, en geschikt voor fullframe. Voor wie fullframe niet hoeft, heeft Nikon het 2,8/60 mm DX macro-objectief. Veel kleiner en lichter, lager in prijs. Maar: zonder beeldstabilisatie.

Met de AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR maakt Nikon een einde aan veel dilemma's. Hij is licht en compact, is gestabiliseerd, en met een prijs van € 599,- toch duidelijk goedkoper dan de 105.

De halve stop lagere lichtsterkte is voor macro-objectieven absoluut geen ramp, want je hebt op korte afstanden vaak kleine openingen ( f/11 en kleiner) nodig om voldoende scherptediepte te hebben.

Het objectief heeft snelle, stille, inwendige scherpstelling: je kunt de scherpstelling altijd handmatig overpakken, zonder om te schakelen van AF op M.

Tot slot: je zou je kunnen afvragen: beeldstabilisatie en macro, dat is toch geen zinvolle combinatie, omdat je macrofoto's het beste vanaf statief kunt maken? Dat gaat vandaag niet meer zo op.

Steeds meer macrofoto's (vooral van insecten) worden wel degelijk uit de hand gemaakt, omdat je snel en flexibel wilt zijn.

Trefkans is dan het toverwoord, en die is het grootste als je veel foto's maakt. Beeldstabilisatie geeft dan extra kans op trillingvrije opnamen. Een 3,5/85 mm is overigens ook goed inzetbaar voor algemene toepassingen en portretten.

Meer info: www.nikon.nl

L. Polder
| 14-10-2009
lifestyle