Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon D3s: full frame film en 102.400 ISO

Met de Nikon D3s maakt de fullframe-fotografie opnieuw een stap voorwaarts: niet meer pixels, maar bétere pixels, zegt Nikon.

De sensor heeft net als in de D3 en D700 12,1 miljoen pixels. En hoewel pixelgrootte en alle ander sensorspecs gelijk zijn, spreekt men toch van een nieuwe CMOS, die het licht beter benut. De standaard ISO-reeks loopt van 200 tot 12.8000, en er zijn drie versterkingsniveaus (tot Hi3), waarmee je tot een unieke equivalente waarde van 102.400 komt.

Eerste resultaten (tot ISO 12.800) zijn te zien op de website van Nikon Imaging. Uiterlijk is de camera nauwelijks gewijzigd.

Nikon D3s

Wat de binnenkant betreft: het is nu gelukt er een stofverwijderingsfunctie in te bouwen. En die snoept niks van de zoekerdekking af, wat bij de D700 wel het geval is.

D-Movie

En nu de aanvankelijke scepsis ten aanzien van filmen met een reflex wat afneemt – er komen steeds meer mooie voorbeelden van goed gelukte toepassingen – is het extra goed nieuws dat deze camera uitgerust is met D-movie. En hier dan op fullframe natuurlijk, wat betekent dat de beeldmatige pluspunten van D-Movie hier alleen nog maar sterker gelden.

Opname vindt plaats in 720p standaard (24 bps); een aansluiting voor een stereomicrofoon is aanwezig. Interessante extra functie is 'Save selected' waarin belangrijke momenten ook als foto kunnen worden opgeslagen. De werking van het 51-punts AF-systeem én het contrast-AF-systeem kregen speciale aanpassingen die bij filmen van belang zijn, aldus Nikon.

Filmers kunnen diafragma's kiezen van f/1,4 tot f/16, en het hele ISO-bereik is voor filmopnamen beschikbaar (dus t/m 12.800).

Crop

Toegevoegd werd verder een 1,2x cropstand. Je beeldformaat wordt dan 30 x 20 mm, je houdt 8,4 megapixels over en je maakt van je 500 mm feitelijk een 600 mm. Het scheelt je uitsnijden achteraf. Lijkt misschien enigszins onzinnig omdat het verschil met het volle formaat niet zo groot is, maar als je weet dat professionals oeverloos veel schieten, kan het werkelijk heel veel tijd schelen.

Natuurlijk is de camera weer snel (max. 9 bps, 11 bps in DX-formaat) en duurzaam (supersterk en stevig, geseald; zelfcorrigerende sluiter, getest tot 300.000 foto's).

De D3s is leverbaar vanaf 27 november, adviesprijs € 5.399,-. Meer info op www.nikon.nl.

L. Polder
| 14-10-2009
Boeken algemeen