Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Samsung ST550 review

Speelse kwaliteitscompact

Samsung wil nadrukkelijker een rol spelen in het topsegment van de compactmarkt. Met kwaliteit en bijzondere functies en eigenschappen. Met de ST550 zou dat wel eens kunnen lukken: een bijzonder concept, maar komen er ook goede foto's uit.

Samsung ST550

Een en al eenvoud straalt dit platte modelletje uit. Nauwelijks knopjes en een gigantische breedbeelddisplay over de gehele achterzijde.

Natuurlijk, het gaat hier om een touchscreen camera. Tot nu toe kon ik er niet enthousiast over zijn. Traag, omslachtig, onzeker. Maar hier gaat het snel en secuur dankzij de trilfunctie.

Na elk ontvangen aanraakcommando trilt de camera lichtjes, heel communicatief. Snel, handig, en redelijk amusant. Je wordt een beetje fysiek met je camera: je raakt hem aan en hij reageert.

De touchbediening is logisch. Wil je een foto wissen, dan teken je er met je vinger een kruis overheen. Net zo makkelijk roteer je een foto of ga je naar de volgende.

Druk je met je duim op een plek rechts op het scherm, dan gaat de camera als je hem voorover kantelt direct in de filmstand, kantel je hem achterover, dan gaat hij weer in de foto-stand. Natuurlijk kan dit allemaal uit, maar het is veel te leuk. Echt veel leuker dan op knopjes drukken.

Tweede lcd-scherm

De grootste verrassing zit onder het zwarte voorfront. Tik je daarop, dan ontwaakt er een klein lcd-scherm. Daarop zien de gefotografeerden zichzelf. Ideaal voor zelfontspannerfoto's. Door het geblog, gehyves, ge-msn, gefacebook en soortgelijke vormen van mild narcisme is het fotograferen van jezelf tot grotere hoogte gestegen dan ooit. Dus handig, dat schermpje, ook voor dubbel-zelfportretten.

Babies en peuters kijken er echt naar, vaak lachen ze ook nog

Voor groepszelfportretten, waarbij je de camera niet meer zelf vasthoudt en de zelfontspanner gebruikt, heeft het tweede lcd-tje ook een speciale functie: grote, duidelijke aftelcijfers. En dan is er nog de bewegingstimer: zorg dat je binnen 6 seconden op je plek staat (niet verder dan 3 m), zwaai naar de camera en hij maakt – na even wachten - de foto.

Maar het kan nóg innovatiever: kies je de onderwerpsstand voor kinderfoto's, dan verschijnt er op de voor-lcd een animatiefilmpje van een lachend clowntje. En geloof het of niet, maar babies en peuters kijken er echt naar, vaak lachen ze ook nog. Hoe perfect wil je het eigenlijk hebben?

En nu we toch aan het lachen zijn. Natuurlijk werkt het tweede lcd-schermpje ook in combinatie met smile-detectie. Als de camera ziet dat er een gezicht in beeld is (voorwaarde), dan verschijnt er een vierkant kader om je gezicht, om aan te geven dat de camera een gezicht heeft gevonden en daarop scherpstelt. Lach je (tanden bloot), dan maakt de ST550 automatisch een foto van je.

Bewerking en trucs

Waar de gezichten zitten onthoudt de camera in het opnamebestand. In de afspeelstand kun je daardoor diverse bijzondere trucs toepassen. Rode oogjes verwijderen (hij let daarbij alleen op de gezichten), rimpels verzachten (een soft-functie die alleen in de gezichten werkt) bijvoorbeeld, en zelfs de mogelijkheid om een of meer leden van het opgenomen gezelschap onherkenbaar te maken; zijn of haar gezicht wordt dan ingevuld met grove pixels.

Het terugkijken op het 3,5 inch breedbeeldscherm
met meer dan 1.100.00 pixels is overigens een vreugde

Ook kun je een gezicht selecteren en de rest van de foto extra onscherp laten maken. Ik ga het niet allemaal opnoemen, maar er kan met de gemaakte foto's heel veel. Het terugkijken op het 3,5 inch breedbeeldscherm met meer dan 1 miljoen pixels is overigens een vreugde. Er zijn – natuurlijk - allerhande diashow-opties aanwezig.

Scherp

Dan nu waar het écht om gaat: het objectief. 4,6x zoom, naar kleinbeeldbegrippen een 27 - 124 mm. Er staat Schneider Kreuznach op, een van de topmerken van de Duitse optische industrie, net als Carl Zeiss (Sony) en Leica (Leica en Panasonic). Schneider is wellicht minder bekend, omdat dit merk zich na de ineenstorting van de Duitse cameraindustrie in de jaren zestig van de vorige eeuw concentreerde op het maken van professionele objectieven voor studiocamera's.

Het 4,6x zoomobjectief schuif geheel weg in de platte camerabody

Of er in Duitsland écht aan dit objectief is gewerkt valt zeer te betwijfelen, maar er wordt in elk geval een kwaliteitsniveau gesuggereerd. Volkomen terecht, zo blijkt uit de opnamen. Er komen hardstikke scherpe foto's uit dit platte speeltje! Scherp tot in de hoeken zelfs, geen vignettering en nauwelijks vertekening.

Ongetwijfeld omdat de resultaten goed worden 'geprocessed' maar dat deert niet, het is het resultaat dat telt. Standaard staat de verscherping iets te hoog, maar daar kun je wat aan doen, als de camera tenminste niet in de volautomatische stand staat.

Fijn

Het ISO-bereik loopt van 80 tot 3200. Dat is erg ambitieus voor een compact. Maar deze Samsung ST550 schopt het ver. Er is gewoon een intelligent werkende ruisonderdrukking aanwezig, die scherpe details gelukkig in hun waarde laat.

Daardoor ziet zelfs ISO 1600 er nog redelijk goed uit, mits niet te groot gepresenteerd (20 inch scherm kan nog). ISO 400 is goed algemeen inzetbaar, al is er bij lagere ISO-waarden nog wel wat scherpte en uiterste detaillering te halen. De witbalans heeft bij kunstlicht wel eens wat assistentie nodig.

De bediening is probleemloos. Ook zonder manual kom je ver in de bediening van de camera, je hebt hem snel onder de knie. De helderheid van het lcd-scherm is zo goed dat je bij fel licht niet naar een doorkijkzoeker verlangt.

Succes

Met deze ST550 verkent Samsung nieuwe wegen in de fotografie, en met succes. Dit soort camera's maken de fotografie meer dan ooit van iedereen. De nieuwe gebruiksconcepten zijn aantrekkelijk en amusant, en de kwaliteit is domweg erg goed. De leukste en tevens een van de beste compacts van dit moment.

Samsung rekent een advies-verkooprijs van € 349,=.

L. Polder
| 16-10-2009
lifestyle