Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Carl Zeiss 2,0/28 mm voor Canon

Het aantal Zeiss objectieven met Canon-vatting groeit. Nu is de Carl Zeiss Distagon T* 2/28 mm aan de beurt.

Carl Zeiss had een probleem. Er lag een assortiment beroemde optische ontwerpen en een reputatie die klinkt als een klok: goed glas kortom. Maar op het gebied van mechanische en elektronische objectiefsturing waren er hindernissen.

Een mechanische diafragmasturing vanuit de body is goed te realiseren, vandaar allerlei objectieven voor Nikon, Pentax en Sony. Maar voor Canon, het merk met elektrische diafragma-aandrijving in het objectief, was meer techniek nodig. Terwijl dit nu juist het merk is dat de meeste reflexen verkoopt.

Lichtsterk

Gelukkig is Carl Zeiss zover dat ze die elektrische aandrijving kunnen realiseren. De Canonwereld werd kort geleden verblijd met de Distagon T* 3,5/18 ZE en de Distagon T* 2,8/21, eerder waren er al de Planar T* 1,4/85 en Planar T* 1,4/50.

Nu wordt daar de Distagon T* 2/28 aan toegevoegd: een lichtsterke groothoek voor fulframe, een lichtsterk, licht groothoekig standaardobjectief voor APS-C sensoren.

Met groothoekobjectieven wordt vanwege de lage vergrotingsmaatstaf altijd een grote scherptediepte gehaald, maar met deze 2,0 lichtsterkte is het toch echt mogelijk onscherpe voor- of achtergronden te creëren.

Met andere woorden: zo'n f/2,0 is niet alleen waardevol voor slechte lichtomstandigheden.

Op één gebied kon Carl Zeiss het de Canonfotografen niet naar de zin maken: autofocus is niet mogelijk. Maar dat geldt voor alle uitvoeringen en vattingen.

Desondanks zijn de Carl Zeiss objectieven in trek bij veeleisende fotografen die op professioneel niveau werken. De beeldkwaliteit is over het algemeen dan ook buitengewoon fraai.

Het 2/28 mm objectief, dat al leverbaar was voor Nikon en Pentax, gaat circa € 1150,- kosten.
Info: www.zeiss.com.

L. Polder
| 13-10-2009
lifestyle