Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

Creëer je eigen planeet

360 graden panorama's bewerken

foto: Peter Sparks
Het resultaat

Misschien heb je ze ooit wel eens gezien op het internet of in een tijdschrift. Officieel zijn het ‘stereografische projecties van 360 graden panorama's’, maar voor het gemak noemen we het kleine planeetjes. Hieronder laat ik zien hoe je je eigen planeet maakt.

Zoek een buitenlokatie waar je je planeet gaat maken. De eerste stap in dit proces is het maken van een panorama van 360 graden, een heel rondje dus.

De opnamen

Ik zet mijn camera hiervoor meestal in de diafragmavoorkeuze stand, en kies voor diafragma 8. Hiermee krijg je een grote scherptediepte, en heb je minder last van onscherpte in de panorama. Verder stel ik het formaat in op jpeg groot.

Zet je camera op je statief en richt hem naar beneden, zodat je nog net niet de poten van je statief in beeld hebt. Maak een foto en kantel dan de camera iets naar boven.

Zorg ervoor dat je nog een redelijk deel van je vorige foto in beeld hebt, zodat je later geen problemen krijgt bij het maken van de panorama. Maak vervolgens weer een foto, en richt de camera weer iets naar boven. Herhaal dit totdat je bij de lucht bent. Draai de camera iets naar rechts, en herhaal stap 2. Blijf deze verticale balken maken totdat je een heel rondje gedaan hebt.

Een van de vele reeksen van 4 opnames van beneden naar boven

Zorg er vooral voor dat je genoeg overlap in je foto’s hebt. Het is beter om te veel foto’s te maken dan te weinig. Meestal maak ik rond de 60 tot 80 foto’s voordat ik tevreden ben.

De software

Nu gaan we alle losse beelden aan elkaar plakken om één grote panorama te maken. Ik gebruik hier AutoStitch voor, een klein programma wat gratis te downloaden is. Dit is voor de pc, mac-gebruikers kunnen bijvoorbeeld het programma PTgui gebruiken, de nieuwste versie heeft ook HDR ingebouwd. Ook een hele mooie ( Voor Mac en Windows) is Panorama Maker 5 Pro van Arcsoft. Maar met de Photomerge-functie in Photoshop CS3 of CS4 kom je ook tot heel goede resultaten

De handelingen

Zet al je foto’s in één map en open AutoStitch. Hier gebruik ik vaak de standaard instellingen en vergroot ik alleen de ‘output size’ naar een hoogte van 3000 pixels. Klik hierna op File > Open, en ga naar de map waar je foto’s in staan. Selecteer ze allemaal en klik op OK. Als het goed is doet het programma de rest, dus voel je vrij om een kopje koffie te gaan drinken. Afhankelijk van het aantal foto’s duurt het namelijk rond de twintig minuten voor het programma klaar is.

Het resultaat van de auto stitch software

Als het goed is zet AutoStitch het resultaat in de map waar je foto’s in staan, onder de naam pano.jpg. Hopelijk ziet het resultaat er ongeveer uit als hierboven.

Open de panorama in Photoshop en snij de foto boven en onder iets aan, zodat die vervelende zwarte randen niet meer te zien zijn. Ga vervolgens naar Afbeelding > Afbeelding roteren > 180º. De reden waarom je het beeld 180º moet draaien is omdat je de lucht aan de buitenkant van het beeld wil hebben. Doe je dit niet, dan komt de lucht aan de binnenkant te zitten.

Nu gaan we de panorama omzetten naar een ruwe versie van de planeet. Dit doe je door het filter Poolcoördinaten te gebruiken. Je kan het vinden onder Filter > Vervorm > Poolcoördinaten. Dit filter buigt je beeld, zodat het een planeet wordt. Zorg er alleen wel voor dat het vinkje ‘rechthoekig naar polair’ aanstaat. Druk op OK en je krijgt de ruwe versie van je planeet te zien.

De ruwe versie van de planeet

Op dit moment is je planeet nog aardig plat. Om hem mooi rond te krijgen gaan we hem uitrekken. Maak in Photoshop een nieuw bestand aan van 3000x3000 pixels en sleep je planeet naar het nieuwe bestand toe. Nu gaan we de planeet vrij transformeren. Dit doe je door op Control + T te drukken. Sleep aan de randen van je beeld zodat het vierkant wordt. Druk hierna op enter om het effect toe te passen.

Retoucheren van het beeld

Je hebt nu een ronde planeet, maar de lucht ziet er nog niet helemaal goed uit. Het is een rare vervorming van wolken met harde scheidingen ertussen. Om dit op te lossen gaan we flink wat onscherpte gebruiken. Kopieer laag 1 door hem te selecteren in het lagenpalet, en op Control + J te drukken. Selecteer vervolgens ‘Laag 1 kopie’ , en ga naar Filter > Vervagen > Gaussiaans vervagen.

Een straal van rond de 60 pixels is voldoende voor een extreme vervaging. Druk hierna op OK. De wolken zijn nu een stuk minder storend, maar de planeet is ook helemaal niet meer zichtbaar. Maak je geen zorgen, in de volgende stap lossen we dat weer op.

Om het effect van de vervaging in de planeet op te lossen, gaan we een laagmasker toevoegen aan ‘laag 1 kopie’. Zie de afbeelding hiernaast. Klik op het icoontje om een laagmasker toe te voegen aan ‘laag 1 kopie’. We gaan als het ware het effect van de vervaging wegschilderen.

Druk op de B toets voor het kwast gereedschap. Stel de kwast groot in (1000 pixels) en zet de hardheid-schuif op 0%. Stel de voorgrondkleur in op zwart en begin te schilderen. Als het goed is schilder je het effect van de vervaging weg.

Nu de wolken niet meer storend zijn, kun je je planeet gaan perfectioneren. Denk aan Niveaus, Curven, Fotofilter, Saturatie en vignettering. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Peter Sparks
| 12-10-2009
lifestyle