Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Elliott Erwitt bij gemeentemuseum Helmond

Voor het eerst is in Nederland een groot retrospectief te zien van de beroemde Amerikaanse Magnumfotograaf Elliott Erwitt. Het Gemeentemuseum Helmond toont van 13 oktober 2009 tot en met 17 januari 2010 meer dan 130 van zijn zwart-wit foto’s uit de periode 1948-2001.

Daarnaast zijn er ook verschillende korte documentaires te zien die door hem zijn gemaakt. Erwitt is vooral bekend geworden door zijn milde ironie, humor en warm gevoel voor menselijkheid, onderwerpen die symbool staan voor de geest van Magnum Photos.

Erwitt (81) verwoordde zijn doelstellingen ooit zeer treffend: "It’s about reacting to what you see, hopefully without preconception. You can find pictures anywhere. It’s simply a matter of noticing them. You just have to care what’s around you and have a concern with humanity and the human comedy."

foto: Photographs by Elliott Erwitt/Magnum Photos/Hollandse Hoogte.
California. USA. 1955.

Erwitts favoriete onderwerpen zijn de mens en de onverwachte schoonheid van toevallig samenkomende objecten of gebeurtenissen die door de fotograaf in een kader gevangen kunnen worden.

Erwitt vangt de humor of juist de absurditeit van onze alledaagse leefomgeving. Daarbij stralen zijn foto’s optimisme uit en ze ogen verrassend naturel en oprecht. Hij voorziet de foto’s van minimale informatie: plaats en jaartal. Alleen publieke figuren worden specifiek benoemd.

Erwitts houding tegenover het medium fotografie is veelzeggend: "I think it’s about time we started taking photography seriously by treating it just as a hobby."

I think it's about time we started taking photography
seriously by treating it just as a hobby

Honden vormen in Erwitts oeuvre een opmerkelijk terugkerend motief: de hond als metafoor voor menselijk gedrag.

De tentoonstelling laat ook boeiende foto’s zien van historische personages, zoals Fidel Castro, de weduwe Jacky Kennedy, Nikita Chroesjtsjov met Richard Nixon en filmster Marilyn Monroe. De laatste foto dankte hij aan een opdracht van Magnum als setfotograaf tijdens de opnames van de speelfilm The Misfits.

Een vroege foto van Erwitt uit 1950 is iconisch geworden: een zwarte man in North Carolina die de toenmalige rassensegregatie illustreert: de man drinkt water uit een eenvoudig fonteintje waarboven colored staat. Een meter verder staat een luxe fonteintje met de tekst white. De waterleiding tegen de muur laat echter zien dat de herkomst van het water hetzelfde is.

foto: Photographs by Elliott Erwitt/Magnum Photos/Hollandse Hoogte.
New York, USA, 2000.

Erwitt heeft belangrijke solotentoonstellingen op zijn naam staan, onder meer in het Museum of Modern Art en Metropolitan Museum, beide in New York, Smithsonian Institute in Washington DC, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Barbican Londen en Kunsthaus Zürich.

Er zijn vele fotoboeken van zijn werk verschenen, waaronder Personal Best (2006), Snaps (2002) en DogsDogs (1999), uitgegeven door onder meer teNeues en Phaidon.

Erwitt woont al jaren aan de rand van Central Park in Manhattan, New York. Tot op de dag van vandaag is hij, ondanks zijn hoge leeftijd, in te huren voor een opdracht.

You just have to care what's around you and have a concern
with humanity and the human comedy

Magnum Photos is een coöperatie voor fotografie, die eigendom is van de leden (allen fotografen). Magnum is opgericht in 1947 door Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David Seymour. Cartier-Bresson zei over Magnum: "It is a community of thought, a shared human quality, a curiosity about what is going on in the world, a respect for what is going on and a desire to transcribe it visually."

In de jaren zestig was Erwitt drie jaar president van Magnum Photos. Magnum heeft nu vier redactiekantoren: in New York, Londen, Parijs en Tokio. Magnum levert foto’s aan de pers, uitgevers, reclamebureau’s, televisie, galeries en musea.

Bij Galerie Wouter van Leeuwen in Amsterdam is van 10 oktober tot en met 21 november 2009 de expositie Elliott Erwitt - New York te zien. De foto’s zijn een ode aan deze metropool.

Ingezonden mededeling
| 09-10-2009
Boeken algemeen