Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reisfotografie

Libië

Fotograaf Tom van der Leij reist de wereld over. Er komt van alles voor zijn lens. Zo kwam hij begin 2009 in Libië terecht.

foto: Tom van der Leij

Vanuit Nederland is het de hele avond, nacht en de volgende dag doorrijden tot we bij de Italiaanse havenstad aankomen. Met onze twintig jaar oude Landcruiser in de besneeuwde Alpen doen we er langer over dan zou kunnen.

Ik reis samen met Afrikadeskundige en schrijver Gerbert van der Aa. Hij doet dit soort tochten al jaren. Deze keer is zijn doel informatie in te winnen voor zijn nieuw uit te komen boek Khaddafi’s woestijn. Samen maken we de reis ook voor onder andere het reismagazine Columbus.

Bij de eerste de beste parkeerplaats in Zwitserland kijken we de auto goed na. Gerbert ligt onder de wagen wat te sleutelen, ik besluit er een foto van te maken. Op de een of andere manier zit mijn lens niet goed op de body vast waardoor de gloednieuwe 17-55mm op het asfalt klettert.

In eerste instantie lijkt er weinig mis mee te zijn, totdat ik probeer te zoomen en erachter kom dat het draaimechanisme niet meer werkt. De lens blijft steken op 55mm. Een minder fijn begin als je bedenkt dat ik het meerdendeel van de foto’s met deze lens schiet.

Bij een trip door de woestijn valt en staat alles met een goede voorbereiding

De overtocht met de boot naar Tunis duurt bijna een etmaal en verstandigerwijze hebben we een hut gehuurd. Na een overnachting in de hoofdstad rijden we door tot net voor de grens met Libië. De volgende dag rijden we aan de kilometers lange stoet auto’s voorbij die geduldig staan te wachten en gaan de grens over.

foto: Tom van der Leij

De portretten van de vader des vaderland van Tunesië maken plek voor nog grotere portretten van Khaddafi, de grote Libische roerganger die in september veertig jaar aan de macht is.

De duinen weerspiegelen in het water en mijn polarisatiefilter komt goed van pas

De (door de overheid verplichte) gids staat ons zoals afgesproken bij de grensovergang op te wachten en voorziet ons van de nodige papieren- bij elk checkpoint moeten we er eentje inleveren- en schroeft Arabische nummerplaten op onze auto.

We rijden door Ghadames en brengen daar de nacht door. Na een ochtend slenteren door de eeuwenoude en vervallen delen van de stad begint de tocht door de Ubari Great Sand Sea.

Bij een trip door de woestijn valt en staat alles met een goede voorbereiding. Knowhow van autotechniek, voldoende eten, drinken en diesel zijn basisbenodigdheden. Een gps, een sateliettelefoon en een goede gids met een tweede auto zijn daarnaast onmisbaar.

foto: Tom van der Leij

Gelukkig is Gerbert van der Aa een doorgewinterde woestijnganger. Vele malen heeft hij met een Landcruiser (Toyota is al jaren het merk in Afrika en onderdelen zijn volop voorradig) de oversteek gemaakt, soms de auto verkocht en teruggevlogen, soms de tocht terug gemaakt.

Voor mij is alles relatief nieuw en na de eerste nacht woestijn besef ik me dat ik veel te weinig warme kleding bij me heb. Een laagje ijs bedekt ‘s ochtends de afwas van de avond ervoor.

Qua equipment zit ik wel aardig goed. Ik heb een acculader bij me die 220 volt via de auto levert, alsmede extra batterijen en genoeg opslagruimte. Ik kan echter niet voorkomen dat binnen een mum van tijd alles onder een dikke laag woestijnstof zit.

Ik heb een acculader bij me die 220 volt via de auto levert,
alsmede extra batterijen en genoeg opslagruimte

Dagen karren we door de woestijn en komen geen sterveling tegen. Na een tijdje zijn ook de laatste resten van enig leven verdwenen en is het alsof we door een maanlandschap rijden. De omgeving verandert continu, van zandduinen zover het oog reikt tot inktzwarte basaltrotsformaties die willekeurig verspreid liggen. ’s Nachts als de wind gaat liggen is het doodstil.

Na honderden kilometers zuidelijk te zijn gereden komen we aan in de oude handelsstad Ghat, op de grens met Niger en Algerije. De eeuwenoude medina staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is prachtig.

foto: Tom van der Leij

De wekelijkse markt loopt op zijn eind en marktlieden uit alle windstreken pakken hun koopwaar in. Lichtgetinte Touaregvrouwen dingen nog snel even af op het kunststof Chinese servies bij een pikzwarte Soudanese handelsman.

Hoewel ze het niet fijn vinden om gefotografeerd te worden schiet ik ongemerkt met een telelens en met de laaghangende zon in mijn rug een paar platen. Sowieso is het moeilijk om Moslimvrouwen bereid te vinden om gefotografeerd te worden zonder toestemming van hun ega.

Bij het entree van elk gehucht, dorp of stad staan
metershoge billboards met beeltenissen van Khaddafi

Via Ghat rijden we door de Ez-Zellaf zandduinen naar de oases. Oases zoals je ze van de verhalen kent. Tussen hoge de duinen liggen een aantal diepblauwe meertjes. Vooral met zonsopkomst en zonsondergang is het een lust voor het oog.

foto: Tom van der Leij

De duinen weerspiegelen in het water en mijn polarisatiefilter komt goed van pas. Lokale mensen gieten jerrycans vol met het water dat ze een geneeskrachtige werking toedichten. Ik besluit een duik te nemen en kom bedrogen uit. Niet alleen staat mijn net geschoren hals in de fik, - het zoute water bijt als een malle - ook blijf ik drijven!

In Sebha, de stad waar Khaddafi is opgeleid en vanwaar de revolutie begon, houden we halt. We zijn op zoek naar de roots van de leider en dit is the place to be. Met een smoes komen we de oude koranschool van de kolonel binnen en vanaf mijn buik schiet ik een aantal foto’s zonder bevredigend resultaat.

Bij het entree van elk gehucht, dorp of stad staan metershoge billboards met beeltenissen van Khaddafi. Het zijn een handvol verschillende foto’s waarop hij gul, breedlachend en barmhartig afgebeeld staat. Ik probeer er zoveel mogelijk op de plaat te krijgen.

Maar in een land dat door een militair bewind gerund wordt, is het niet verstandig om je als fotograaf al te kenbaar te maken. Sowieso zijn we hier op een toeristenvisum en geen enkel, niet legitiem aan de macht gekomen regime is gesteld op kritische pottekijkers.

Het laatste deel van de reis komen we langs de kust te rijden. Prachtige ruïnes uit de Romeinse tijd liggen langs de kust verspreid. Stuk voor stuk duiden ze op de inmense rijkdom en macht die er weleer was.

Herders lopen er doodleuk met hun schaapkuddes doorheen. Aangezien Libië het rijkste land (olie) van het continent is en door de jarenlange internationale boycot, heeft toerisme geen prioriteit en wordt aan onderhoud van deze oude schatten pover weinig gedaan.

foto: Tom van der Leij

Na een paar dagen de uiterst vriendelijke hoofdstad Tripoli te hebben aangedaan rijden we terug. Nog even gooien we voor het verlaten van Libië de tank en twee jerrycans vol met spotgoedkope diesel.

Tienduizend kilometer verder en een maand later komen we in winters Nederland aan en beginnen de indrukken pas echt op me door te werken.

Het boek van Gerbert van der Aa Khaddafi’s woestijn verschijnt in februari 2010.

Meer weten over deze auteur/fotograaf?: bekijk dan de pagina van Tom van der Leij.

Tom van der Leij
| 06-10-2009
lifestyle