Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Robin de Puy wint Photo Academy Award 2009

In het Fotomuseum Den Haag is vanavond de Photo Academy Award uitgereikt. De prijs voor jong fototalent voor laatstejaars of pas afgestudeerden van de Nederlandse en Vlaamse fotoacademies werd gewonnen door Robin de Puy met haar serie meisjes in de prositutie.

foto: Robin de Puy

Robin studeerde afgelopen mei af aan de Fotoacademie. De jury was onder de indruk van het doorzettingsvermogen en het niveau van de 23-jarige fotografe. Volgens het juryrapport cijfert ze zichzelf weg en is ze onmerkbaar aanwezig in de keuze van haar onderwerp en in haar aanpak. Juist deze onzichtbaarheid maakt haar tot een uitstekende fotograaf.

In de overall competitie waren er eervolle vermeldingen voor Helena van den Enden, Fotoacademie (2e plaats) en Pim Leenen, HKU (3e plaats). Naast de hoofdprijs voor overall winnares Robin de Puy heeft de jury nog tien categorieprijzen toegekend.

Sinds 2003, nu voor het zevende jaar, organiseert de Fotoacademie The Photo Academy Award, een internationale fotocompetitie voor laatstejaars studenten en maximaal één jaar afgestudeerde fotografen van alle Nederlandse en Vlaamse academies.

De prijzen van The Photo Academy Award bestaan uit exposities, opdrachten en publicaties van toonaangevende organisaties in het werkveld en bieden de jonge fotografen een grote sprong voorwaarts in hun carrière. Dit jaar waren er 175 deelnemers die in totaal 2113 fotos inzonden.

Op vrijdag 11 september jl. presenteerde juryvoorzitter Hans Aarsman de feestelijke uitreiking van The Photo Academy Award 2009 in het Fotomuseum in Den Haag. De bijbehorende expositie, die nog tot 20 september te zien is, werd door winnares Robin de Puy geopend.

foto: Xiao Xiao Xu
Wenzhou

Robin won de hoofdprijs van € 5000,-, beschikbaar gesteld door de HEMA. Uit het juryrapport van voorzitter Hans Aarsman: De beste fotografen zie je niet. Je ziet wat ze laten zien, meer niet. Onmerkbaar zijn ze aanwezig. In de keuze van het onderwerp en in de aanpak. Een raadselachtige combinatie van wegcijfering en doorzettingsvermogen is daarvoor nodig. Robin de Puy heeft dat niveau op haar 23ste bereikt met haar portretten van jonge hoertjes. Ergens ver weg in een ander land, denk je op het eerste gezicht. Maar ze zijn stuk voor stuk in Nederland gefotografeerd. Zij heeft de dames niet in een mooie jurk, maar juist in hun dagelijkse kleding gefotografeerd. Het is alsof je een deur hebt opengedaan en daar staan ze. Ze kijken jou aan, niet de fotograaf.

De categoriewinnaars zijn: Kirsten Wilmink, Xiao Xiao Xu, Bieke Depoorter, Ernst Coppejans, Masha Osipova, Hanneke van Leeuwen, Pavel Prokopchik, Ilse Wagemakers.

Werk van alle winnaars en genomineerden is te bekijken op www.photoacademyaward.com.

Ingezonden mededeling
| 11-09-2009
lifestyle