Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Leica M9 geïntroduceerd

Op 9-9-2009 introduceert Leica de ultieme digitale meetzoekercamera M9, met een fullframe-sensor. Waarmee Leica voor digitale fotografie terug is op z'n oorspronkelijke opnameformaat, 24 x 36 mm. En zo hoort het ook.

De M8 was een valse start. De sensor was niet full frame, eigenlijk ondenkbaar voor een Leica meetzoekercamera – is daar met de juiste objectiefkeuze natuurlijk wel een mouw aan te passen.

En de te hoge gevoeligheid van de sensor voor infrarode straling had veel weg van een beginnersfout – weliswaar later corrigeerbaar met speciale filters, maar geen mooi begin. De M8 was feitelijk gewoon nog niet klaar toen hij op de markt kwam.

Nu dus de herkansing. Met een 18,5 MP fullframe CCD, voorzien van een microlenzenfilter dat zorgt voor optimale benutting van het invallende licht. De microlensjes zijn aangepast op de hoek waaronder het licht invalt, dus ze staan naar de randen toe schuiner.

Een pluspunt dat voortvloeit uit een nadeel van dit cameratype: de keuze aan brandpuntsafstanden is beperkt, waardoor je goed met bepaalde invalshoeken rekening kunt houden.

Over infraroodgevoeligheid en een eventuele magentazweem zullen we het gewoon maar niet hebben, dat zal volkomen in orde zijn. RAW-bestanden maakt de camera in het langzamerhand universeel worden DNS-formaat, een goede beslissing.

De sensor is van Kodak, de fabrikant die ook sensors maakt voor middenformaat camera's en achterwanden (waaronder de nog uit te komen Leica S2). Als beeldverwerkingsprogramma wordt Lightroom standaard meegeleverd. Mag ook wel voor een bodyprijs van circa € 9000,-.

Meetzoeker

Voor wie het Leica concept niet kent: compacte camera, compacte objectieven, zelf scherpstellen met behulp van een meetzoeker. Ingebouwde zoekerkaders van 28-135 mm, plus gebruik van opsteekzoekers.

M9 met fullframe-sensor

De belichting kan automatisch (A-stand) of handmatig. Basic lichtmeettechniek (centrumgerichte integraalmeting en spotmeting). Maximaal 2 beelden per seconde.

Stille camera. Hoogwaardige vastbrandpuntsobjectieven (van 16 tot 135 mm), normale tot zeer hoge lichtsterkte, geen zoomobjectieven.

Als je een Leica M9 koopt kun je 'm laten 'costumizen' (kleur behuizing, bekleding, enz.).

L. Polder
| 09-09-2009
lifestyle