Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Panasonic introduceert GF1 compactcamera met wisseloptiek

Panasonic GF1

Panasonic introduceert zijn eigen visie op de zoekerloze systeem-compactcamera, de Lumix GF1. Mét interessante objectieven.

De techniek was er grotendeels al, die komt uit de G1 en GH1 (zoals de HD-filmtechniek uit de laatste). Wat vooral is weggelaten: het zoekergedeelte en de handgreep. De Lumix GF1 is korter en iets platter en al met al: beduidend compacter, formaat ongeveer gelijk aan de Olympus E-P1.

Het platst is de camera met het 1,7/20 mm objectief, dat erbij wordt geïntroduceerd. Leuk, omgerekend via de cropfactor (2x): een lichtsterke 40 mm. Sluit goed aan op de klassieke stelregel dat de ideale standaard brandpuntsafstand gelijk is aan de diagonaal van het beeldformaat.

40 + 90 mm

Idee achter de stelregel is dat de gevonden standaard brandpuntsafstand de meest natuurlijke weergave oplevert. Met dat idee bracht Leica ooit voor z'n compacte CL meetzoekercamera een 40 mm standaardobjectief uit (terwijl de meeste camera's toen met 50 mm werden geleverd).

Voor de Leica CL was er ook een compacte tele, 90 mm. Panasonic volgt dat een beetje, want er wordt meteen een lichte, compacte 2,8/45 mm macro uitgebracht, een universele tele (portret, macro, reportage) op jaszakformaat.

En zo heeft Panasonic direct een heel mooi setje neergezet, dat je snel je neus doet ophalen voor de eveneens geïntroduceerde 4-5,6/14-42 mm zoom. Vast een goed ding, maar die twee vastbrandpuntsobjectieven zijn interessanter. Ongetwijfeld een betere optische kwaliteit, plus een hogere lichtsterkte.

Er is dan nog maar één gewetenskwestie: wordt het de 1,7/20 mm Leica lens van Panasonic, of de groothoekiger 2,8/17 mm van Olympus? Die laatste heeft wel lichte gebruiksbeperkingen (als je filmt), op deze pagina van Panasonic vind je alles over compatibiliteit.

Stabilisatie?

Panasonic is zo dom geweest om te kiezen voor beeldstabilisatie in het objectief. Dat maakt objectieven dik en duur, en dat past niet bij het Micro Four Thirds concept. De 20 mm is dus niet gestabiliseerd. Het benodigde mechanisme past gewoon niet in een zo compact objectief. De 45 mm macro en de zoom hebben het wel.

Het is natuurlijk geen halszaak, maar je mist een stukje comfort, dat hoofdconcurrent Olympus wel biedt: welk objectief je ook plaatst, je hebt stabilisatie. Wat Panasonic weer voor heeft ten opzichte van de Olympus: je kunt er een losse lcd-zoeker op plaatsen!

Weliswaar een kleintje met slechts 220.000 pixels, maar toch erg nuttig. Het zoekertje is ook kantelbaar, voor uiteenlopende standpunten. Onderscheidend punt is ook de ingebouwde flitser; de Olympus Pen E-P1 mist die.

De Panasonic Lumix GF1 komt in oktober op de markt.

Meer info: www.panasonic.nl.

L. Polder
| 02-09-2009
lifestyle