Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Canon Eos 7D

Absolute topspecificaties op APS-C sensorformaat, dat is de korte samenvatting van wat de Canon Eos 7D te bieden heeft. Snelheid, veelzijdigheid, absolute controle, complete filmopties en: 18 megapixels.

18 megapixels op APS-C formaat, het is gedurfd, zeker als je kijkt naar de reacties op de 15 MP van de Eos 50D. Die waren positief, maar wel met een soort ondertoon van: is hier geen kritische grens bereikt? De CMOS sensor van de Eos 7D heeft compactere circuits, waardoor het nuttig lichtopvangend oppervlak kon worden vergroot.

Vóór de sensor zit een scherm met microlenzen, dat ervoor zorgt dat er geen licht tussen de lichtgevoelige elementen terecht komt.

2x Digic IV

Waarschijnlijk cruciaal voor het welslagen van deze nieuwe resolutiestap: een dubbele Digic IV processor. Die geeft extra rekencapaciteit, die onder meer wordt gebruikt voor een geavanceerder ruisonderdrukking.

Canon heeft het over een kwaliteit bij ISO 6400 die op het niveau ligt van ISO 1600 met Digic III! Als hoogste ISO-grens hanteert Canon12.800.

19-velds AF

De Eos 7D maakt op topsnelheid maar liefst 8 beelden per seconde, mede door een nieuw ontwikkeld autofocussysteem met 19 kruissensoren. Een kruissensor kan zowel op horizontale als verticale patronen reageren. Bij veel camera's is slechts een deel van de sensoren van dit type.

Canon meldt dat het systeem zeer goed in staat is zich verplaatsende onderwerpen te volgen. Met de nieuwe spot-AF functie kun je een kleiner deel van een sensor activeren, met Zone AF worden de sensoren in vijf locale groepen verdeeld, die je separaat kunt activeren.

Het AF-systeem biedt zeer vergaande mogelijkheden tot finetuning. De hoge snelheid is vooral mogelijk gemaakt door toepassing van de dubbele Digic IV processor.

Canon past een nieuw lichtmeetsysteem toe met 63 meetvelden, dat door toepassing van een dubbellaagssysteem is beveiligd tegen overdreven roodgevoeligheid, die soms tot overbelichting leidt.

100%, 1,0x

De zoeker geeft 100 procent van het opgenomen beeld weer, bij een vergroting van 1,0x. Dat laatste betekent dat het zoekerbeeld net zo groot is als het formaat van de beeldsensor. Canon heeft onder het prisma een transparant lcd-scherm geplaatst, dat sensorposities, meetvelden, rasters enz. kan laten zien. Het matglas is niet uitwisselbaar.

De filmopties zijn uitgebreid. Sluitertijd en diafragma zijn volledig regelbaar. Je kunt kiezen uit de filmsnelheden 30, 25 en 24 beelden per seconde op full hd, plus 60 en 50 op 720 p.

ISO-regeling kan automatisch of handmatig, en je kunt filmpjes in de camera monteren en bewerken.

Handig is dat de filmfunctie nu gewoon een eigen start-stopknop heeft. Er is een aansluiting voor een externe stereomicrofoon.

Het 3 inch lcd-scherm achterop met 920.000 beeldpunten kreeg een lichtgeleidende, elastische laag tussen lcd en beschermglas, waardoor er minder storende reflecties kunnen optreden. De toplaag is van extra hard glas.

De Eos 7D heeft een body uit een lichte, sterke magnesiumlegering en is afgedicht tegen vocht en stof. Hij is leverbaar vanaf begin oktober.

Meer info: www.canon.nl.

Lees ook het Canon Eos 7D review

L. Polder
| 01-09-2009
lifestyle