Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Sony A500 en A550 aangekondigd

Doordat Sony de instapserie wat vereenvoudigde, kwam er ruimte voor reflexen voor wat veeleisender amateurs. En ziedaar: de Sony Alpha 500 en 550 treden in het voetlicht.

De A230, A330 en A380 zijn bedoeld als camera's voor mensen zonder reflexervaring. Met de A500 en A550 mikt Sony op de veeleisende(r) amateur.

De camera's zijn voor hun klasse zeer snel. 5 Beelden per seconde in de continu-stand, de A550 in de speciale Speed Priority stand zelfs 7 bps (belichting en scherpstelling staan dan vast op basis van de eerste foto). Het ISO-bereik werd uitgebreid tot 12.800.

Er is een Auto HDR stand, waarin de camera uit twee direct na elkaar gemaakte opnamen (een ruim belichte en een krap belichte) binnen 2 seconden een beeld creëert waarin een extra groot bereik aan helderheden is samengebracht.

Dual Live View

De live view werd aangepast, al hield Sony natuurlijk wel vast aan zijn unieke combinatie van live view en snelle autofocus, waarbij de camera een eigen live view sensor gebruikt die het live view beeld vormt. Bij deze functie kan het normale AF-systeem in actie blijven.

De scherpstelsnelheid werd echter verhoogd, zodat in live view 4 beelden per seconde haalbaar is. Aan deze stand werd ook gezichtsherkenning toegevoegd, waarbij de camera automatisch scherpstelt op gezichten, waar ze zich ook in beeld bevinden.

Nieuw is de toevoeging van de live view methode zoals andere merken die toepassen: het beeld daarvoor is rechtstreeks afkomstig van de beeldsensor, en de spiegel is daarbij dus opgeklapt.

Voordeel: je ziet 100% van wat er op de foto komt (met de andere methode zie je minder dan je uiteindelijk krijgt). Bij deze stand stel je handmatig scherp, en dat kan met hoge precisie.

ISO 12.800

Sony meldt de toepassing van nieuwe CMOS beeldsensors met een verbeterde BIONZ engine. Men spreekt van 'dramatically reduced picture noise', dus we mogen veel verwachten. Met ISO 12.800 als maximum ligt de lat dan ook erg hoog!

De A500 krijgt 12,3 miljoen pixels, de A550 14,2. Beide modellen hebben een uitklapbaar 3 inch lcd-scherm, bij de A500 is dat er een met 921.000 beeldpunten, voor een extra scherp en gedetailleerd beeld.

Een omgevingslichtsensor zorgt voor automatische helderheidsaanpassing van het lcd-scherm (beide modellen).

De automatische gradatie-optimalisatie (D-Range Optimizer) werd verbeterd, en kreeg 5 instelbare niveaus.

De nieuwe camera's zijn erg zuinig: circa 1000 foto's zouden haalbaar zijn op een volle oplaadbare batterij. Net als bij de modellen uit de 300-serie is er een digitale teleconverter (1,4x en 2x), en je vindt natuurlijk ook de inmiddels bekende anstishake en stofreductie.

Beide camera's komen in oktober op de markt.
Meer info op www.sony.nl.

Lees ook het Sony Alpha 550 review

L. Polder
| 28-08-2009
Boeken algemeen