Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotograaf Jamie Baldridge bij Galerie Utrecht

Van 30 augustus tot en met 18 oktober dit jaar zal voor het eerst in Nederland werk te zien zijn van de Amerikaanse fotograaf Jamie Baldridge. Een kunstenaar met een ongelimiteerde creatieve en visionaire geest en gecombineerd met de onbegrensde fotografische technieken van vandaag de dag.

foto: Jamie Baldridge
Sotto Voce

Jamie Baldridge (1975) werd geboren in het diepe zuiden van de Verenigde Staten waar hij een nogal saaie jeugd had. Een mogelijkheid om aan zijn verveling te ontsnappen vond hij onder andere in het boek 101 Sprookjes dat hij vond bij zijn oma op zolder.

Tijdens vele lange zondagmiddagen voedde hij zijn geest met de verhalen en beelden uit dit boek. Vele jaren later besloot hij zijn eigen verhaal te schrijven wat resulteerde in een bijzonder werk: The Everywhere Chronicles.

Het boek The Everywhere Chronicles is een collectors item. Er bestaan maar vijftig drukken, allen geïllustreerd met de foto’s van Baldridge. Het boek is dan ook opgenomen in vele collecties van musea, gespecialiseerde bibliotheken en universiteiten.

Hij noemt het zelf: een reis naar verbeelding, een oefening in het ‘wat als’. Het is gebaseerd op de fictieve ontdekking van de reisjournalen en foto’s van ene Mr. Hogsmeath. Het speelt zich af aan het einde van de negentiende eeuw en beschrijft de bizarre ontdekking van een stad genaamd Everywhere.

Omdat Baldridge het ook belangrijk vindt dat de foto’s hun eigen verhaal vertellen en los te zien zijn van zijn boek, zal Galerie Utrecht foto's laten zien die deels afkomstig zijn uit het boek The Everywhere Chronicles. Het zijn scènes en symbolen waarin antieke mythologie, kunstgeschiedenis, Victoriaanse fantasie en surrealisme zijn gecombineerd met zijn eigen fotorealisme.

Hij noemt het zelf: een reis naar verbeelding, een oefening in het 'wat als'

Baldridge: "De werelden die ik creëer worden bevolkt door dezelfde archetypische karakters die schrijvers als de Gebroeders Grimm en Joseph Campell hebben belicht en die reeds eeuwenlang worden gebruikt om de menselijke beleving de omschrijven. Mijn helden en heldinnen bezigen zich met hun vaak zinloze taken in gelijkenis met onze eigen moderne levens, bedolven onder eentonigheid en gekunsteldheid, waarmee ze symbolisch onze eigen wereld bespotten met een benijdenswaardig doorzettingsvermogen."

foto: Jamie Baldridge
Babylon

Jamie Baldridge begint het proces van het maken van een foto door middel van een schets op papier, een eerste verbeelding van het idee dat zich in zijn hoofd vormt. Vervolgens ‘bouwt’ Baldridge als het ware zijn foto op.

Hij fotografeert het model voor een neutrale achtergrond en voegt later digitaal een gedetailleerde achtergrond toe. Hij gebruikt hiervoor soms wel twintig verschillende negatieven in één foto.

De textuur van de verschillende objecten, de ruimte waarin ze zich bevinden, het licht, de kleuren en het schilderachtige effect dat zijn foto’s hebben, zijn ontstaan door zeer tijdrovende technieken. Baldridge kiest hiervoor om zo precies mogelijk het beeld dat in zijn geest is ontstaan over te brengen in het eindresultaat.

Hij is ervan overtuigd dat een kunstenaar goed moet zijn opgeleid en een dialoog met de historie, filosofie, theologie, taal en politiek moet hebben.

Zelf is hij al zo’n acht jaar bezig om zijn techniek te perfectioneren en zijn werk geeft blijk van een grote interesse in historie, mythologie en onze hedendaagse maatschappij. Daarnaast zijn religieuze thema’s in de foto’s terug te vinden.

Jamie Baldridge zal tussen 30 augustus en 18 oktober zijn werk tonen aan de Prinsengracht te Amsterdam.

Redactie
| 25-08-2009
Boeken algemeen