Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Sony Cyber-shot WX1 en TX1 met Exmor R CMOS

Sony's nieuwe CMOS-techniek zorgt ervoor dat het oppervlak van de sensor beter wordt benut, wat resulteert in minder ruis. Samen met andere beeldverwerkingstechnieken leidt dat tot betere foto's bij weinig licht.

Tot nu toe zaten de lichtontvangende elementen en de overige geleidende componenten aan dezelfde kant van een sensor. Bij de Exmor R sensor is de ene kant geheel bestemd voor lichtontvangst (wat een groter nuttig oppervlak geef), de andere kant voor het circuit.

Verder past Sony geavanceerde meervoudige opnametechnieken toe om de resultaten bij weinig licht verder te optimaliseren. Zo is er een functie om bij weinig licht foto's uit de hand te kunnen maken (terwijl je de camera eigenlijk op statief zou moeten zetten).

De camera's met deze nieuwe sensortechniek, de Cyber-shot WX1 en TX1, maken dan snel zes opnamen achtereen en stellen uit de verkregen beeldinformatie een optimaal beeld samen.

Er is ook een stand voor actie-opnamen bij schemering, en de camera's zijn in staat 10 beelden per seconde vast te leggen. Dezelfde snelle verwerking is nodig voor 'sweep panorama': je maakt een doorlopende pan-beweging en de camera maakt er direct een panoramafoto van. Hij hoeft dus geen separate opnamen te maken die later aaneen worden gesmeed.

Twilight Football

De TX1 is, geheel volgens de T-lijn, een plat model, met een schuifje voor het binnen de body blijvende zoomobjectief (4x zoom).

De WX1 volgt het meer traditionele ontwerp met een naar buiten komend objectief en heeft veel extra instelfuncties die ervaren fotografen en hobbyisten zullen aanspreken.

Dit laatste model heeft een extra lichtsterk (f/2,4) 24-120 mm (eq.) objectief. De pluspunten van de Exmor R CMOS sensor komen naar voren wanneer de TX1 en WX1 zullen worden ingezet bij Sony’s Twilight Football evenement in september. Dit evenement zal door Fotografie.nl worden gevolgd.

L. Polder
| 06-08-2009
Boeken algemeen