Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Maitani overleden

Yoshihisa Maitani, ontwerper van onder meer de Olympus Pen en het Olympus OM-systeem, overleed op 30 juli.

Maitani stierf een maand na de introductie van de Pen E-P1, de Micro Four Thirds camera die uiterlijk teruggreep op de Olympus Pen halfkleinbeeldreflex. Hij werd 76 jaar.

Yoshihisa Maitani

Yoshihisa Maitani was de beroemdste camera-ontwerper van Japan, en waarschijnlijk zelfs wel ter wereld. Als er al namen aan camera's of merken worden gekoppeld, dan zijn het industrieel ontwerpers, zoals auto-ontwerper Giugiaro bij Nikon.

De technici die camera's of onderdelen ervan ontwikkelen worden hooguit bij productlanceringen even in contact met de pers gebracht, maar verdwijnen dan weer anoniem in hun laboratoria.

Brein

Een andere grote naam die met camera's verbonden is, is natuurlijk Oscar Barnack, de bedenker van het Leica-concept en medegrondlegger van het kleinbeeldformaat. Ook Walter Zapp, ontwikkelaar van de Minox miniatuurcamera, is onder fotografica-specialisten bekend.

Maitani werd beroemd doordat hij in een advertentiecampagne voor het OM-systeem nadrukkelijk als het geniale brein achter dit toen revolutionaire systeem werd gepresenteerd.

Hij is verantwoordelijk voor de Pen halfkleinbeeld zoekercamera's, het Pen halfkleinbeeld-reflexsysteem, het OM-reflexsysteem en de XA-compactserie. Een prachtig oeuvre, dat hem voor altijd een podiumplaats in de camerahistorie bezorgt.

Meer over Maitani op de aan hem gewijde website.
Zie ook ons Maitaini en het klassieke Pen-concept in een eerder artikel, en de review van de Pen E-P1.

L. Polder
| 03-08-2009
Boeken algemeen