Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon D300s, meer dan een filmfunctie extra

Veel publicitaire aandacht voor de nieuwe Nikon D300s zal uit gaan naar de filmfunctie, maar er zit ook veel D300-evolutie in.

Natuurlijk zit er een aansluiting voor een externe microfoon op – de D5000 en de D90 moesten het zonder doen. En je hebt autofocus – op basis van contrastdetectie – tijdens het filmen.

Daarmee is filmen binnen het Nikon assortiment volwassen geworden. HD-kwaliteit (1280 x 720, 24 bps, maximale cliplengte 5 minuten), AVI-formaat, Motion JPEG. Handig is dat je filmscènes al in de camera op maat kunt maken.

Filmen is bij een reflex niets meer en niets minder dan het vastleggen van het live view beeld. Daarom is het fijn dat de D300s een aparte LV-knop heeft gekregen.

Verder werd het diafragmabereik uitgebreid (tot f/16); de gevoeligheid van de microfoon is instelbaar. Standaard is een mono-microfoon ingebouwd. Bij het filmen zijn de Picture Control instellingen te gebruiken.

Ook SD

Naast de CF-kaartsleuf is er nu ook ruimte voor SD-kaartjes. Hoe de kaartjes worden volgeschreven is geheel instelbaar: na elkaar, simultaan, RAW en JPEG apart, kleur en zwart-wit apart, foto en film apart. De camera werd sneller, de topsnelheid ging van 6 bps naar 7, en er werd een silent stand toegevoegd, voor onopvallender fotograferen.

Verder kwam er een info-knop, waarmee je snel een overzicht van de instellingen kunt oproepen, waarbij je die instellingen ook nog rechtstreeks kunt benaderen. Mooie vooruitgang, net als de wijdere spreiding van het flitslicht, dat nu ook de beeldhoek van de 16-85 mm zoom uit kan lichten.

Ook werd de functionaliteit van D-Lighting uitgebreid: de standen Auto en Extra Hoog erbij, plus D-lighting bracketing (tot 5 beelden).

Er kwamen meer retoucheermogelijkheden (beeldbewerking in de camera), RAW-verwerking in de camera, plus de omzetting naar kleinere beeldformaten. Ook is de camera klaar voor het gebruik van de Eye-Fi Wifi-geheugenkaarten.

De D300s wordt vanaf 28 augustus uitgeleverd. Nikon zet een adviesprijs neer van € 1949,-.

Meer info: www.nikon.nl.

L. Polder
| 30-07-2009
Boeken algemeen