Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reisfotografie

Gaypride Amsterdam New York

Fotograaf Tom van der Leij reist de wereld over. Er komt van alles voor zijn lens. Zo kwam hij in juni op de gaypride van New York terecht.

Sinds een aantal jaren maak ik foto’s van de gaypride in Amsterdam. Het begon met een soort van geintje van mijn vriend Naud. Hij heeft een woonboot liggen in de Prinsengracht ter hoogte van de Noordermarkt. Hij nodigde destijds wat vrienden en vriendinnen uit voor de roze zaterdag.

foto: Tom van der Leij

Daar stonden we dan samen met hem bovenop het dak van zijn woonboot de parade gade te slaan. Dat werd een knallend succes dat sindsdien jaarlijks herhaald wordt. Iedere gast moet minstens een fles champagne meenemen en het aapjes kijken kan beginnen.

foto: Tom van der Leij
Uiterst grappige taferelen volgen elkaar in rap tempo op
Een lust voor elke fotograaf

Boot na boot vaart daar, vanaf het IJ, zo de Prinsengracht op. Fris en nog vol energie staan de mannen en vrouwen te trappelen om aan de pride te beginnen. Schreeuwende muziek, ingeoliede mannen, ontblote vrouwen, kunstzinnig, kleurrijk en uiterst grappige taferelen volgen elkaar in rap tempo op. Een lust voor elke fotograaf.

Vorig jaar stond ik echter op de eerste boot van de pride van de gemeente Amsterdam Canal Pride, naast Burgemeester Job Cohen. De gemeente had mij gevraagd om de pride vanaf de boot op plaat vast te leggen die dag. Een onvergetelijke ervaring. Rijen dik stonden de toeschouwers op bruggen en in uitpuilende bootjes.

De energie die de mensen op de burgervader uitstraalden was meer dan bijzonder. Af en toe sprong er een half aangeschoten persoon het water in en zwom een stukje met de boot mee.

Maar niet alleen de deelnemers van sommige boten werken tijdens zo’n optocht op je lachspieren, ook het publiek aan de kant is af en toe hilarisch uitgedost. En juist omdat alle ogen op de boten gevestigd zijn en je dus van alle kanten bekeken wordt, is het de beste tijd om het publiek te fotograferen. Iedereen ervaart, of het nu aan de kant is of op de boot, een soort van nationaal euforische trots. De sfeer is stukken leuker dan op Koninginnedag.

foto: Tom van der Leij

Jammer dat de commercie ook hier haar intrede heeft gedaan. Boten met zogenaamde VIP’s; onze nationale ster Gordon is er steevast bij als karikatuur van zichzelf en op sommige boten staan meer hetero soapies dan echte relnichten. Terwijl de scherpe politieke kantjes (emancipatie en acceptatie voor de homoseksuelen) er wel zo een beetje af zijn wordt er met name gefeest en is het credo kijken en bekeken worden.

foto: Tom van der Leij
Hoe anders is het in Nieuw Amsterdam, oftewel New York

Hoe anders is het in Nieuw Amsterdam, oftewel New York. Terwijl het in ons land met de homorechten wel aardig gesteld is, zijn die aan de andere kant van de Atlantische oceaan een stuk minder vanzelfsprekend. Hier gaat het nog echt ergens over.

Ik moest er voor een paar bladen foto’s maken. Heel relaxed met de betaalbare businessclass van Open Skies erheen vliegen en ik viel meteen met mijn neus in de boter. Ook hier is een overkill aan creativiteit.

Opmerkelijk veel mannen en vrouwen lopen er rond met slogans voor gelijke rechten en het recht op het homohuwelijk.

Human Rights Watch icoon Boris Dittrich en de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels rijden mee op de gaypride van New York. Allereerst om op te komen voor de homorechten maar ook om de stad Amsterdam weer op gaycapitalkaart te zetten.

De gemeente Amsterdam heeft zelfs een eigen praalwagen meerijden in NYC. Enerzijds om de 400 jaar oude relatie tussen de twee steden te benadrukken. Anderzijds om reclame te maken voor het feit dat Job Cohen op 1 augustus vijf Amerikaans-Nederlandse homostellen in de echt gaat verbinden.

foto: Tom van der Leij

In 2001 sloot dezelfde Cohen ’s werelds eerste homohuwelijk. Noorwegen, Zweden België, Spanje, Canada en Zuid-Afrika volgden. Ook verschillende staten in Noord-Amerika hebben het homohuwelijk geratificeerd. Maar de federale wetgeving is nog lang niet zo ver. Dus de leuzen voor equal rights slaan je om de oren.

Of het nu in Amsterdam is of in New York
met dit soort events is het verrekte handig twee camera's te bezitten

Evenals in Amsterdam staan in New York de toeschouwers rijen dik. Naar schatting twee miljoen mensen staan juichend langs Fifth Avenue tijdens de Gay Pride Parade in the big apple. Het publiek is achter hekken geplaatst en elke hoek van de straat is afgeschermd met talloze nors kijkende politieagenten.

foto: Tom van der Leij

Maar er zitten genoeg prettig gestoorde mensen in het publiek en in de pride, totaal geridiculiseerd en over the top aangekleed vaak. Met een sliert aan lesbiennes op motors voorop -dikes on bikes- gaat de parade van start en slingert zich in een aantal uur door downtown Manhattan.

Of het nu in Amsterdam is of in New York, met dit soort events is het verrekte handig twee camera’s te bezitten. Ik heb op eentje mijn 17-55mm 1:2.8, een prachtlens waar veel licht invalt en een mooi bereik heeft. Daar schiet ik het leeuwendeel mee.

Op mijn reservecamera heb ik een 80-200mm 1:2.8. Met deze telelens kan ik het publiek pakken en op inzoomen zonder dat er meteen geposeerd wordt. Ook flits ik veel in, aangezien het licht overdag erg fel kan zijn.

Genoeg te zien en dus gun ik me geen tijd om mij kaarten door te scrollen en geheugen vrij te maken. Ik zorg dat ik voldoende kaarten en een opslagtank bij me heb zodat ik achteraf het kaf van het koren kan scheiden.

1 augustus is het zover. Dan sta ik weer op de boot met Job Cohen. Ik sta te popelen bij de gedachte wat ik nu weer allemaal voor de lens ga krijgen. Doe jezelf een plezier en ga mee aapjes kijken in het kwadraat!

Handige sites: www.nycgo.com, www.flyopenskies.com

Meer weten over deze auteur/fotograaf?: bekijk dan de pagina van Tom van der Leij.

Tom van der Leij
| 28-07-2009
Boeken algemeen