Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Fuji EXR sensor-techniek op meer modellen

Finepix S200EXR

Het kon niet uitblijven dat Fuji de nieuwe EXR-sensortechniek op meer modellen ging toepassen. Nu is Fuji's topmodel onder de hybrides aan de beurt, die onder de naam Finepix S200EXR op de markt komt, plus de platte compacte met 10x zoom, de FinePix F70EXR.

Met de nieuwe sensortechniek herwint Fuji z'n goede hoge-ISO-reputatie weer. De F200EXR compact liet zien dat Fujifilms concept van naar keuze hoge resolutie, hoge gevoeligheid of groot dynamisch bereik (ook automatisch door de camera te kiezen) hout snijdt.

Geen wonder dat de tophybride de volgende met deze sensortechniek is. Hij is gebaseerd op de S200FS, uitgerust met een 14,3 zoom (bereik omgerekend 28-400 mm). Ten opzichte van zijn voorganger biedt hij meer dan alleen de nieuwe sensortechniek.

Meerbeeldstechnieken

Met de Pro Low Light techniek maakt de camera bij weinig licht zeer snel vier opnamen achtereen en combineert hij de vergaarde beeldinformatie om een zeer ruisarme opname te krijgen.

Geen wonder dat de tophybride de volgende met deze sensortechniek is

Heel bijzonder is Pro Focus Mode, waarin de camera tracht bij portret- en macrofoto's extra onscherpe achtergronden te krijgen.

Finepix S200EXR top

Door de relatief kleine sensor van compactcamera's en hybrides is de scherptediepte relatief groot. Daardoor is het zelfs bij grote diafragma's mogelijk dat de achtergrond toch nog veel herkenbare details laat zien, terwijl je die liever in onscherpte ziet vervloeien.

Met de Pro Focus techniek maakt de camera eerst een normale opname, scherpgesteld op het onderwerp. Direct erna maakt hij er enkele op verschillende andere afstandinstellingen, op basis waarvan hij de onscherpe achtergrond creëert die in de uiteindelijke opname te zien is.

Voor beide technieken geldt overigens dat de camera tijdens die meervoudige opnameseries niet mag bewegen.

Aan de drie kleurkarakterstanden (Velvia, Provia, Astia, genoemd naar Fuji films) werden zwart-wit en sepia toegevoegd. Verder werd het verstelbare lcd-scherm helderder en contrastrijker, en werd de flitsdosering voor dichtbijopnamen verbeterd.

Fijn is ook de nieuwe mogelijkheid RAW + JPEG op te nemen (was alleen RAW óf JPEG). Wat blijft is een zeer veelzijdige hybride met zeer veelzijdige functies. Adviesprijs € 549,-

Finepix F70EXR

FinePix F70EXR

Aan de steeds populairder wordende compactklasse met 10-12x zoom voegt Fujifilm nu ook een model toe, de FinePix F70EXR. Het objectief van deze redelijk platte camera heeft een bereik dat vergelijkbaar is met 27-270 mm.

Ook dit model is uitgerust met EXR-sensor, evenals met Pro Focus Mode en Pro Low Light. Fuji heeft een prijs van € 299,- in gedachten.

Info: Fujifilm Electronic Imaging Nederland
Meer info: Fujifilm Global

L. Polder
| 23-07-2009
Boeken algemeen