Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Fujifilm introduceert digitale 3D-fotografie

Vanaf september zal Fuji's systeem voor digitale 3D-fotografie leverbaar zijn: foto's en filmpjes met diepte, zonder technische rompslomp, dat is de opzet.

De camera

Een jaar na de voorzichtige aankondiging op de Photokina zullen de camera FinePix REAL 3D W1 en de viewer FinePix REAL 3D V1 leverbaar zijn. Uiterlijk een stuk beter ogend dan de werkende prototypes, de camera is ook een stuk kleiner en platter.

Hoewel er een mogelijkheid komt er afdrukken van te laten maken (foto's met zo'n ribbeltjespatroon), legt Fujifilm daar niet de nadruk op. Presentatie van de foto's gaat met behulp van de viewer, in feite een veredeld digitaal fotolijstje met een speciaal ontwikkeld 3D-lcd-scherm.

Onder het beeld zit een aanraak-schuifbalk, waarmee je snel door de foto's kunt bladeren. De camera, een platte compact met 3x optische zoom, is ook uitgerust met een 3D-lcd-schermpje. Dat je het effect ook achterop de camera kunt zien is natuurlijk een voorwaarde voor mogelijk succes. Via IR-communicatie kan de camera foto's naar de viewer doorzenden, maar de viewer heeft ook een kaartsleuf voor SD-kaartjes.

Voor productpresentaties is het misschien wel leuk

De Viewer

Markt

De adviesprijs is € 549,- voor de camera en € 399,- voor de viewer. Dat zijn geen prijzen waarmee je het breed in de markt zet.

Fujifilm weet waarschijnlijk goed dat je dat ook helemaal niet hoeft te proberen, want bij veel mensen houdt de nieuwsgierigheid op na de constatering dat het 3D-effect inderdaad wérkt. Voor productpresentaties is het misschien wel leuk, en dan weegt de prijs waarschijnlijk minder zwaar.

De camera heeft ook een aantal niet-3D-functies, die Fujifilm onder de noemer 2D-techniek verzamelt. De twee cameradelen doen dan hun eigen ding: je kunt tegelijk een tele- en een groothoekfoto maken, zwart-wit en kleur, of hoge ISO en lage ISO. Wow...

3D-fotografie is zo oud als de fotografie zelf, en er zijn talloze pogingen geweest het te populariseren, maar het bleef altijd beperkt tot een kleine groep enthousiastelingen.

Blijkbaar mag beeld voor de meeste mensen gewoon plat zijn. Maar ondertussen is Philips wel bezig 3D-TV te ontwikkelen. Dus zeg nooit nooit...

Info: Fujifilm Electronic Imaging Nederland
Meer info: Fujifilm Global

L. Polder
| 23-07-2009
lifestyle