Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Julius Shulman, Modernism Rediscovered, 3 Vols

Meester in architectuurfotografie

Modernism Rediscovered (2000) liet als eerste de vergeten meesterwerken zien uit het persoonlijke archief van architectuurfotograaf Julius Shulman. De adembenemende foto's van residentiële en commerciële gebouwen die ontsnapt waren aan de publieke visie onthulden een zelden getoonde kant van het Californische modernisme.

Deze veelomvattende driedelige opvolger van het opmerkelijke boek brengt meer dan 400 architectonische juweeltjes onder de aandacht. Met deze keer niet alleen beelden van de West Coast, maar foto's die genomen zijn in de rest van de VS, in Mexico, Israël en Hong Kong.

Ieder project of foto in Julius Shulman, Modernism Rediscovered, 3 Vols is gedurende twee jaar persoonlijk uit 260.000 verschillende beelden geselecteerd door uitgever Benedikt Taschen, die een nauwe band onderhield met de fotograaf sinds de allereerste uitgave Julius Shulman: Architecture and Its Photography (1998).

Behalve de foto's bevatten deze boekdelen een introductie van fotografiekriticus Owen Edwards, een uitgebreide biografie door historicus Philip J. Ethington, uitleg over decoratieve elementen door Peter Loughrey, biografieën van belangrijke architecten, en persoonlijke reflecties van de fotograaf zelf. Kunstkenner Hunter Drohojowska-Philp hield maandenlang interviews met Shulman om een informatief en levend tijdsbeeld te kunnen geven.

Julius Shulman's fotografie was toonaangevend voor het beeld van de levenstijl halverwege de vorige eeuw. Zijn werk laat haarscherp de structurele, functionele en design elementen zien van een gebouw, in samenhang met zowel de natuurlijke omgeving als ook met de mensen die zich er bevinden.

Deze gevoeligheid in combinatie met zijn intuïtieve en zuivere gevoel voor compositie en timing heeft hem de reputatie van een meester in zijn genre opgeleverd. Gelukkig heeft Shulman zijn archieven opnieuw toegankelijk gemaakt zodat we deze fotografische schatten kunnen herontdekken.

Julius Shulman, inwoner van Los Angeles vanaf 1920, documenteerde alle moderne architectuur van Zuid-Californië en de gehele wereld gedurende acht decennia. Zijn foto's van Pierre Koenig's Case Study House No. 22 (1960) in Los Angeles en Richard J. Neutra's Kaufmann House (1947) in Palm Springs zijn de meest herkenbare en iconische architectuurfoto's van de 20e eeuw.

Shulman's interesse in fotografie groeide uit tot een carrière vanaf het moment dat hij Neutra's Kun Residence in Los Angeles fotografeerde met zijn Kodak Vestpocket camera in 1936. Neutra bewonderde de foto's van de jonge Shuman en ging door met hem opdrachten te geven. Hierna volgden vele andere architecten alsook honderden tijdschriften, kranten en uitgevers van boeken.

Onder Shulman's vele awards zijn de Architectural Photography Medal from the American Institute of Architects (1969), en een 'lifetime achievement award' van de International Center of Photography in New York (1998). Hij is op 15 juli 2009 op 98-jarige leeftijd overleden.

Besproken architecten en ontwerpers:
William Beckett, Craig Ellwood, Albert Frey, Frank Gehry, Bruce Goff, Herb Greene, Philip Johnson, Louis I. Kahn, Raymond Kappe, Pierre Koenig, John Lautner, Paul László, Le Corbusier, Charles Luckman, Oscar Niemeyer, Richard J. Neutra, William L. Pereira, Skidmore, Owings & Merrill, Raphael Soriano, Ludwig Mies van der Rohe, Welton Becket Associates, Frank Lloyd Wright.

Julius Shulman, Modernism Rediscovered, 3 Vols - Shulman, Julius / Drohojowska-Philp, Hunter / Edwards, Owen / Shulman, Julius / Ethington, Philip J. / Loughrey, Peter
Pagina’s: 1008
Prijs: € 249,00
Uitgever: Taschen/Librero
ISBN: 9783822842874

BESTEL DIT BOEK:

Redactie
| 20-07-2009
Boeken algemeen