Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Grootse fototentoonstelling bij Lauwersoog

Van 15 juli tot en met 15 september 2009 vindt de openlucht fototentoonstelling Wad Naakt van fotografe Mijke Bos plaats. Er zullen 20 fotoʼs met een formaat van 9m2 (2,5 mtr hoog x 3,5 mtr breed) rechtstreeks op de zeedijk geplaatst worden. De fotoʼs zullen te bezichtigen zijn op meerdere locaties op de Zeedijk tussen Moddergat aan de Friese zijde en de Eendenkooi bij Nieuw Onrust aan de Groningse zijde.

Wad Naakt is een beeldverhaal van zwart-wit fotoʼs waarin de interactie tussen de natuur en de mens onder de aandacht gebracht wordt. Terwijl Bos nog bezig is met haar opleiding aan de Fotoacademie, presenteert ze tevens haar eerste solo tentoonstelling: ze gaat letterlijk GROOT.

foto: Mijke Bos

Bos is zich geheel bewust van deze gewaagde stap, ze wilde het gewoon doen. Uit haar debuut- tentoonstelling blijkt Mijke Bosʼ fascinatie voor de mens en haar veerkracht, de elasticiteit van de natuur en hoe beiden met elkaar omgaan. Het is die zoektocht die Bos drijft.

De fotografe presenteert de fotoʼs daar waar ze vandaan komen: op het wad, in de openbare ruimte. De tentoonstelling heeft een toegankelijk karakter - een reflectie van de fotografe in persoon. Mensen bepalen zelf of ze er langs fietsen, lopen, er dichtbij willen zijn, of ze juist van een afstand willen bekijken.

Hoewel er deze week wel wat stemmen van protest opgingen vanuit de ChristenUnie in de Friese gemeente Dongeradeel hebben de vergunningverstrekkende instanties zich vanaf de eerste dag met groot enthousiasme achter het project geschaard. Tijdens de proefplaatsing verklaarde een uitvoerder van het Waterschap geheel verrast te zijn van de dynamiek van de foto zo groot op de dijk.

foto: Mijke Bos

Het initiatief wordt ook warm omarmd door bewoners en ondernemers uit het gebied. Bos staat erop de verbinding met deze omgeving te maken: haar werk komt voort uit haar relatie met deze omgeving, het kan niet anders dan dat zij met de plaatsing van het werk weer banden smeedt met die omgeving.

Om de connectie te onderstrepen hangt Bos op diverse plekken in de omgeving kleinere versies van de fotoʼs bij bewoners en ondernemers. Op deze manier is de tentoonstelling geheel vervlochten met de omgeving, het wad en de mensen.

Wad Naakt heeft zich tevens aangesloten bij de bijzondere viering van de 40 jaar die verstreken zijn sinds de Lauwerszee werd afgesloten en het Nationale Park werd geboren: ʻLauwersmeer 40ʼ.

Informatie over de openlucht fototentoonstelling Wad Naakt is te vinden op de site: www.wadnaakt.nl.

Redactie
| 11-07-2009
lifestyle