Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Phase One neemt Leaf over

Achterwandenmaker PhaseOne gaat Leaf overnemen, een van de andere spelers in middenformaatland.

Leaf is van Kodak. Dit voorjaar kondigde Kodak aan haar Israelische vestiging, waar de Leaf achterwanden worden ontwikkeld en gemaakt, te sluiten. De Deense achterwandenfabrikant PhaseOne, die onlangs zwaar investeerde in camerafabrikant Mamiya, zal het nieuwe bedrijf Leaf Imaging oprichten, dat de verdere ontwikkeling van nieuwe high end producten (achterwanden en software) op zich neemt, zo wordt gemeld.

Wat dit voor de middellange termijn inhoudt is niet met zekerheid te zeggen. Maar het ligt voor de hand dat PhaseOne naar een vorm van synergie streeft, waarin het beste uit de twee bedrijven wordt uitgebuit.

Het is nog onzeker wat er van het Leaf camerasysteem zal worden. Het is gebaseerd op de Rollei middenformaat reflexcamera. De fabrikant van de camera, Franke & Heidecke, staat er financieel slecht voor en zou wel eens failliet kunnen gaan. PhaseOne heeft al een digitale middenformaat reflex onder eigen naam, geproduceerd door en systeemtechnisch gelieerd aan Mamiya. Dus dát ziet er, alles bij elkaar genomen, niet zo rooskleurig uit.

L. Polder
| 04-07-2009
lifestyle