Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Canon Eos 500D Review

In vrij hoog tempo bouwt Canon voort aan z'n reflexlijn. De nieuwste telg, de Eos 500D, biedt hoge specificaties in het amateursegment en heeft hier de leidersrol overgenomen van de 450D, die overigens nog niet aan de kant wordt gezet.

In dit marktsegment is er geen camera met een zo hoge resolutie, dat staat vast. Maar liefst 15 miljoen pixels, net zoveel als de semiprofessionele Eos 50D.

Maar blijkbaar zit je hier tegen een kritische minimale pixelgrootte aan (wat betreft de huidige CMOS-techniek), die voor een schoon beeld om een stevige ruiscorrectie vraagt, die op zijn beurt de detaillering wat aantast.

Met de 50D en de 500D kom je kwalitatief ongeveer uit op het niveau van de betere 12 MP camera's. Daardoor is er ten opzichte van de Eos 450D eigenlijk geen grote winst in beeldkwaliteit te bespeuren. Die camera deed het gewoon al erg goed.

Meer ISO

Wel veel winst geeft de Eos 500D in z'n ISO-bereik. Bij de Eos 450D was Canon erg voorzichtig gebleven, met een maximale ISO-waarde van 1600. Daarin presteerde de camera zo goed, dat je je afvroeg waarom ze die 3200 er niet gewoon aan toe hadden gevoegd.

Laten we vooral blij zijn dat Canon z'n top-amateurmodel
een groot ISO-bereik heeft gegeven

Nu de ISO-grenzen in een jaar tijd flink verschoven zijn, doet Canon het wel. De Eos 500D gaat tot ISO 12.800. Gezien de forse hoeveelheid grove kleurruis is dit wel een stand voor absolute noodgevallen, maar fotografen zijn slim genoeg om daar zelf keuzes in te maken.

Ook ISO 6400 pak je alleen als het echt niet anders kan, maar 3200 is bij niet al te grote presentatieformaten goed bruikbaar. Frappant is wel dat Canon op het punt van de hoge ISO's niet meer de absolute leider is. De Nikon D90 en D5000 streven hem op het gebied van ruiscorrectie en detaillering iets voorbij. Maar dan kijk je naar kleine, niet essentiële verschillen.

De nieuwe Speedlight 270EX sluit qua grootte en volume veel beter aan op de kleine Canon body's dan de al bestaande flitsers. Voor indirect flitsen kan de kop omhoog.

Laten we vooral blij zijn dat Canon z'n top-amateurmodel een groot ISO-bereik heeft gegeven. En dat je nu invloed hebt op de eventuele ruiscorrectie: in plaats van een vaste stand kun je kiezen uit drie niveaus.

Daarbij zul je meestal wel op de normale stand uitkomen, maar er zijn onderwerpen waarbij je ruis in scherpe details kunt laten wegvallen of waarin zoveel grote egale vlakken zitten dat je maar liever kiest voor maximaal wegwerken van de ruis. Fijn, die opties!

De grens voor de automatische ISO-regeling ging met één stop omhoog naar ISO 800: dat had bij de Eos 450D ook al gemogen. Het blijft daarbij jammer dat Canon je niet de mogelijkheid geeft zelf de boven- en ondergrens van de automatische gevoeligheidsregeling te kiezen.

En opnieuw bekoort ook weer de zoeker, dezelfde als die van de Eos 450D

Scherm

Een van de pareltjes van de camera, waar je in de praktijk steeds weer erg blij van wordt, is het grote, zeer gedetailleerde lcd-scherm met 920.000 beeldpunten. Het is erg briljant, en de gevoeligheid voor spiegelingen valt mee.

En opnieuw bekoort ook weer de zoeker, dezelfde als die van de Eos 450D. Helder en een van de grootste in deze klasse. Een niet te onderschatten sterk punt, want in de zoeker gebeurt het, daar word je verleid om de foto te maken.

Aan de snelle en secure autofocus veranderde niets en dat was ook niet nodig. In live view is de scherpstelling nog steeds sloom, ook bij de toegevoegde gezichtsherkenningsfunctie. Live view is bij Canon echt iets voor statief- en macrowerk, en daar is de functionaliteit dan ook wel op afgestemd, met een goede loepfunctie en een goed werkende scherptedieptepreview.

Video

De camera slaat z'n live view beeld desgewenst op als Full HD 1080P video (1920 x 1080), waarbij de beeldfrequentie echter beperkt blijft tot 20 beelden per seconde. Voor een vloeiender weergave van bewegingen is er ook een 720P stand met 30 bps (1280 x 720) en een gewone VGA-stand (640 x 480), ook op 30 bps.

Automatisch scherpstellen tijdens het filmen is mogelijk, maar je moet zelf steeds de scherpstelling activeren door op de AF-knop te drukken. Net als in live view kan de scherpstelling gaan zoeken, en dat is voor video beslist hinderlijk. De traagheid van de contrastscherpstelling is hier ook hinderlijk. Het betekent dat de automatische scherpstelling beperkte gebruiksmogelijkheden heeft.

De camera kiest ISO en de belichtingsinstellingen altijd zelf. Wellicht komt er net als voor de 5D Mark II een firmware-update die op deze punten meer invloed geeft. Geluid kan alleen worden opgenomen via de ingebouwde microfoon, die makkelijk geluiden van de camera meepikt (contactgeluiden, bediening, stabilisatie, evt. scherpstelling).

De filmfunctie is goed bruikbaar voor studiowerk, geregisseerde opnamen waarbij live geluid geen rol speelt en productvideo's (erg mooie kwaliteit, ook bij hoge ISO-waarden!), maar niet zo erg voor live-gebeurtenissen. Neem voor vakantiefilmpjes liever een camcorder.

Ook het Quick Control instelscherm, eveneens van de 50D, is een aanwinst

Interface

Net als op de 50D vind je ook hier de CA-stand (Creative Auto). Het is een soort alledaagse gebruiksstand, waarbij op het lcd-scherm alleen de meest essentiële instellingen te zien zijn, die je dan ook rechtstreeks kunt benaderen en variëren. Draai je aan het instelwiel van de camera, dan zie je op een schaal of je achtergrond scherp of juist onscherp wordt.

Daaronder zit een schaal waarop je kunt instellen of je de foto donkerder of lichter dan normaal wilt hebben. Grafische voorstelling van scherptediepte en belichtingscorrectie dus. Verder stel je hier onder meer de beeldstijl in, de ISO-waarde, de transportfunctie, het bestandstype, de flitsfunctie, de transportfunctie en de zelfontspanner.

De CA-stand Creative Auto zit naast de groene volautomatische stand van de camera en geeft direct toegang tot de meest elementaire instellingen.

Vooral bedoeld voor beginners, maar de directheid, overzichtelijkheid en eenvoud kan ook anderen aanspreken. Ook het Quick Control instelscherm, eveneens van de 50D, is een aanwinst. Alle belangrijke functies in één scherm, niet alleen ter informatie, maar ook rechtstreeks toegankelijk via de stuurtoetsen achterop.

Compleet of karig

De Eos 500D is erg compact en lekker licht, en toch valt er goed mee te werken. Een complete, volwassen camera die uitstekende resultaten afgeeft. Alhoewel: compleet? Geen extra onderwerpsprogramma's (alleen de gebruikelijke), geen creatieve filters, geen fotobewerking en RAW-conversie in de camera.

Veel concurrenten hebben dat wél en voor steeds meer nieuwe reflexfotografen mag een DSLR ook best een speeldoosje zijn. In dat opzicht is de 500D wars van fratsen. De wat puristischer ingestelde fotograaf waardeert het verbeterde bedieningsconcept, de verruimde ISO-instellingen en nog een paar kleine zaken die hem nét iets boven de 450D doen uitsteken.

Meer info: www.canon.nl.

L. Polder
| 18-06-2009
Boeken algemeen