Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Olympus lanceert EP-1 digitale klassieker

Na zorgvuldig opbouwen van de spanning lanceert Olympus zijn Micro FourThirds camera, de EP-1. Eerste indruk: ideale tweede camera voor reflexbezitters. Iets groter dan een gewone compact, maar wel met reflexkwaliteit en wisseloptiek. Wat wil je nog meer?

Plat is de camera vooral met het vastbrandpuntsobjectief dat erbij wordt geïntroduceerd: een 2,8/17 mm. Omgerekend naar fullframe kleinbeeld een 2,8/34 mm: beeldhoek circa 65 graden, mooi universeel als je geen zoom hebt. Geschikt voor snapshots en overzichten, geen overdreven perspectivische effecten. En redelijk klein en plat, waardoor de EP-1 echt een jaszakcamera is.

Bij die 17 mm hoort een royale, heldere optische opsteekzoeker. Gebruik je die, dan kun je niet flitsen. Er zit geen flitser ín deze camera, Olympus levert een mooi klein flitsertje dat je in de flitsschoen schuift, en als je daarmee werkt, moet je via het lcd-scherm fotograferen.

Het maakt alleen maar duidelijk dat deze EP-1 primair bedoeld is als available light camera. Vandaar ook dat het handmatige ISO-bereik gaat tot 6400, hoog voor een camera met een (Micro) Four/Thirds sensor.

Beeldstabilisatie zit, net als bij de Olympus reflexen, in de body
dus wat je er ook op zet, het is gestabiliseerd.

Objectieven

De body zelf is ongeveer zo plat als de Pen halfkleinbeeldreflex uit vroeger tijden (hier meer die camera). Hij meet : 120,5 x 70 x 35 mm, en dat is langer, hoger en dikker dan een gewone compactcamera.

Dat kan ook niet anders: je hebt hier immers met een veel grotere beeldsensor te maken. Maar belangrijk is vooral: hij is veel platter dan een reflex. Micro FourThirds maakt immers geen gebruik van een reflexspiegelsysteem.

Er zit dezelfde CMOS van 12 megapixels in die Olympus en Panasonic op hun laatste modellen gebruiken: die gaat in combinatie met de Truepic Plus beeldprocessor cast mooie resultaten geven. Beeldstabilisatie zit, net als bij de Olympus reflexen, in de body, dus wat je er ook op zet, het is gestabiliseerd.

Dat heeft grote betekenis, want er kan héél veel op. In de eerste plaats het 14-42 mm objectief dat Olympus meteen uitbrengt, en de Panasonic objectieven voor Micro FourThirds (14-45, 45-200 en 14-140 mm; 7-14 mm op komst).

Vervolgens met een adapter alle Olympus, Sigma, Panasonic en Leica FourThirds objectieven, waarbij alle functies behouden blijven. Deze EP-1 knipoogt dus heel vet naar alle bezitters van Olympus, Panasonic en Leica digitale reflexen.

Adapters

Inmiddels zijn er ook allerlei adapters uitgekomen om reflexobjectieven van deze merken op Micro FourThirds camera's te gebruiken. Dan mis je natuurlijk autofocus, en verder werkt het alleen met objectieven die een diafragmaring hebben.

Maar vandaar dus: interessant als tweede camera. Zeker Leica M-objectieven voelen zich door hun technische eenvoud en relatieve compactheid op deze camera heel erg thuis. Adapters zijn er of worden verwacht voor Leica R, Canon FD (dat is de oude Canon-bajonetvatting, van voor de Eos), Olympus OM, Minolta MD, Pentax, Yashica/Contax, Konica Autoreflex, Nikon/Contax meetzoekercamera's.

Overigens: wie daarbij toch liever een reflex-achtige zoeker wil, moet voor de Panasonic G-1 of GH-1 gaan. In elk geval: het is te betwijfelen of het zo sterk de bedoeling was, maar Micro Four/Thirds is bezig een platform voor oud goud te worden.

Video

Net als de Panasonic GH-1 kan deze Olympus EP-1 ook HD films maken (1280 x 720 pixels, 30 bps). De beeldstabilisatie werkt dan digitaal. Bij het filmen blijft de automatische scherpstelling actief, dat is een winstpunt ten opzichte van de huidige reflexen met filmfunctie.

De camera zal voor Olympus-gebruikers verder erg vertrouwd overkomen. Hij kan zo'n beetjes alles wat de Olympus E620 kan; zo heeft hij ook de creatieve filterinstellingen (zoals soft focus, korrelig zwart-wit, pasteltinten). Ook RAW-verwerking en fotonabewerking in de camera zijn mogelijk. En onder de verschillende beeldformaten treffen we ook het vierkante formaat.

Olympus adviseert een bodyprijs van € 699,-, met 14-42 mm zoom is hij € 100 duurder. Body met 2,8/17 mm en opsteekzoeker kost € 899, wil je de 14-42 mm zoom er ook bij, dan komt het hele setje op € 999,-.

Info: www.olympus.nl

Lees ook het Olympus Pen E-P1 Review

L. Polder
| 16-06-2009
lifestyle