Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Casio EX-F100 Review

Serieus overweegbare compacts

Casio liet al eerder camera's zien waarmee je snelle series kunt maken en het moment suprème haast niet kúnt missen. Nu hebben ze die bijzondere technieken overgezet in compactmodellen, zoals de Exiim EX-FC100.

Ook met deze EX-F100 is het mogelijk: je drukt af en je legt vast wat er 0,1 seconde geleden gebeurde.

Of je maakt een bewegingsanalyse in een slowmotion-filmpje dat met 1000 beeldjes per seconde wordt opgenomen. Zo zijn er nog meer van dit soort tijdmachine-achtige functies.

Zo zijn er nog meer van dit soort tijdmachine-achtige functies

Het grootste probleem is: hoe maak je ze hanteerbaar, zodat mensen er snel mee overweg kunnen en ze ook gaan gebruiken.

Tijdmachine

Het is Casio goed gelukt om het eenvoudig te maken, onder meer door de toepassing van drie ontspanknoppen. Allereerst heb je de gewone foto-ontspanknop. Dan – achterop, onder je duim – de filmontspanknop. Druk hem in en de camera filmt. Nog een keer drukken en hij stopt.

Links boven het lcd-scherm zit de slow-ontspanknop, rechtsboven op de achterzijde (rode stip) de start/stopknop voor films.

Afhankelijk van de stand van de keuzering rond deze knop maakt hij gewone filmpjes (1280 x 720, 30 bps) of highspeed-filmpjes (30-120, 210, 420, 1000 beelden per seconde, lagere resolutie naarmate de snelheid hoger is).

Slow

De derde ontspanknop zit linksboven op de camera. Er staat 'Slow' op. Druk je daarop, dan wordt de volgende seconde met een frequentie van 30 bps vastgelegd, maar nog niet opgeslagen. Na afloop van die seconde worden de gemaakte foto's in een slowmotion-lus voor je afgespeeld.

Je kunt rustig kijken welke je de beste vindt, druk op de ontspanknop en die opname wordt opgeslagen. De interface, de manier waarop Casio dit hanteerbaar heeft gemaakt, verdient complimenten. Je vertraagt de tijd, zodat je het beste moment op je gemak kunt uitzoeken!

Solide, platte body waar het goed presterende 5x zoomobjectief vlak in wegzakt.

Voor deze slowfunctie kun je de duur van de slowmotion-registratie en de opnamefrequentie overigens variëren van 1 seconde en 30 bps, 2 seconden en 15 bps en 3 seconden en 10 bps. De afspeelsnelheid van de slowmotion-lus is ook nog eens regelbaar. Zo heb je inderdaad grip op momenten.

30 bps

Verder is er een speciale serie-opnameknop, gemarkeerd met 30, waarmee je 'gewone' snelle highspeed-fotoseries maakt op 30 bps. Als je wilt verschijnt er na de opname een menu waarin gevraagd wordt of je de hele serie wilt opslaan of dat je wilt selecteren.

Kies je de laatste optie, dan kun je de hele serie beeldje voor beeldje doorlopen, ook vooruit en achteruit gaan, en zoveel opnamen selecteren als je wilt (gewoon door de ontspanknop in te drukken). Het aantal opnamen per serie is overigens te verkorten tot 20, 10 of 5. De snelheid blijft net zo hoog, dus een serietje van 5 maak je nog binnen een fractie van een seconde, en na ca. 1 seconde kun je de volgende serie maken, een normale wachttijd voor een compactcamera.

Dat fotograferen met terugwerkende kracht kan ook voor één enkele opname

Bij de slow-functie sla je altijd maar één foto op, en dat moet na de opname gebeuren. Bij de 30 bps instelling kun je ook alles opslaan en later je selectie maken. De resolutie gaat bij deze stand terug naar 6 MP.

Bijzonder is dat je bij deze highspeed-seriefunctie ook opnamen kunt opslaan die vóór het indrukken van de ontspanknop al in de buffer werden opgenomen. Hoeveel opnamen voor en hoeveel na het ontspanmoment worden vastgelegd, dat is volledig regelbaar.

Terug in de tijd

Dat fotograferen met terugwerkende kracht kan ook voor één enkele opname. Vertragingscorrectie noemt Casio dat. Druk je de ontspanknop in, dan krijg je de foto die de camera 0,1, 0,2 of 0,3 (instelbaar) seconde geleden al maakte!

De Exilim FC100 biedt verschillende methoden om vluchtige, niet exact te plannen momenten te vangen.

Het principe is simpel: wanneer de functie is geactiveerd, blijft de camera continu beelden opnemen en in z'n buffer opslaan zolang je de ontspanknop half ingedrukt houdt. Druk je de ontspanknop helemaal in, dan maakt hij de foto. Deze functie is vooral handig als je een moment wilt vastleggen waarop je niet kunt anticiperen. Druk vlak erna af en je hebt het, dat is de idee.

Nog meer highspeed

De mogelijkheden van Casio's highspeed CMOS-opnamesensor (9 MP) worden nog verder uitgebuit in de highspeed-nachtopnamefunctie (ja, je moet er maar opkomen!), die nachtfoto's uit de hand mogelijk maakt.

Je krijgt er veel spannende functies bij die voor een reflex volstrekt ondenkbaar zijn

Gebruik je die (nachtelijke stadpanorama's bijvoorbeeld), dan maakt de camera een snelle opnameserie, waarna hij uit alle afzonderlijke beeldjes de meest bruikbare beeldinformatie haalt om daarmee de uiteindelijke foto samen te stellen. Het resultaat is beslist beter dan wat je met een hoge ISO-stand krijgt: scherper, minder ruis.

30 Foto's achtereen met een frequentie van 30 beelden per seconde, op een resolutie van 6 megapixels.
Verrassing

Grote verrassing is de beeldkwaliteit voor gewone opnamen: uit deze Casio komen erg scherpe foto's! De objectiefkwaliteit van deze 5x optische zoom (vgl. 37-185 mm) is hoger dan tot nu toe bij Casio compacts gezien, zelfs de uiterste hoeken zijn gewoon scherp en er zijn maar weinig compacts die daarop kunnen bogen.

Het blijft echter alleen aangenaam als je laag in de ISO's blijft, wat overigens wordt gestimuleerd door de goed werkende mechanisch/optische beeldstabilisatie. Bij ISO 400 en hoger wordt het beeld snel korrelig en modderig. De automatische correctie op chromatische aberratie laat af toe een steekje vallen, waardoor je geheel onverwacht op kleurzoompjes kunt worden getrakteerd.

De automatische witbalans doet het behoorlijk goed, maar stel je hoge eisen: er zit een snelle, goed werkende functie voor een eigen witbalansmeting op.

Slotsom: erg leuk speeltje, en er zit nog véél meer op dan hier kon worden besproken. Je maakt er niet alleen scherpe foto's mee, je krijgt er veel spannende functies bij die voor een reflex volstrekt ondenkbaar zijn!

Complete info op de Exilim website. Veel voorbeelden van toepassingen op de Amerikaanse website.

L. Polder
| 12-06-2009
Boeken algemeen