Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Het verhaal achter de winnende foto

Maandag 8 juni zijn de winnaars bekend gemaakt van de Fotografie.nl-fotowedstrijd Thank God 4 Music. De eerste prijs, FUJIFILM FinePix S100FS, is gewonnen door Armando Ello (1980) uit Utrecht.

De publieksjury verkoos tot nummer één de foto van de fotograaf eveneens getiteld Thank God for Music. De foto toont een jonge vrouw spelend op haar cello onder een groot kruisbeeld.

foto: Armando Ello

"Lange tijd heb ik getwijfeld om met deze wedstrijd mee te doen. Het thema sprak absoluut tot mijn verbeelding, maar dat kon ik niet fotograferen. Wel vond ik het blijkbaar intrigerend genoeg, want het bleef me bezighouden. Want hoe kun je zo'n thema fotograferen wat universeel te begrijpen is? Wat betekent muziek voor mij in relatie tot het geloof en is dat ook voor anderen zo?

Het idee lag dichterbij dan ik dacht, want per toeval heb ik enkele weken geleden mogen fotograferen tijdens een zakelijk diner in een museum in Utrecht waar het beeld van de kruisiging Jezus Christus te zien was. Misschien leek het zo indrukwekkend groot omdat het zo laag bij de grond hing. Eveneens had ik ook al enkele weken een beeld van een cellist op mijn bureaublad staan welke ik erg inspirerend vond, omdat je goed zag met hoeveel passie iemand kon spelen. Ze rockte als het ware op de cello.

Die twee beelden waren voor mij een doorslaggevende combinatie.

Ik had het ineens zo helder voor ogen dat ik me afvroeg of het al niet bestond. Dus ik heb gezocht op internet maar vond niets wat leek op een dergelijk beeld. Dat heeft me besloten om toch maar mee te doen en ik had iets langer dan een week de tijd om het te organiseren.

De twee beelden die ik had (cellist en kruis aan de wand) shopte ik snel in elkaar en maakt het in eerste instantie in zwartwit. Ik dacht dat het me zou helpen om te communiceren met mensen wat mijn idee was om zodoende toestemming en medewerking te kunnen regelen. Ik probeerde cellisten met een flyer op het conservatorium te overtuigen en de vertegenwoordiger in het museum te vragen om toestemming. Dat ging overigens niet allemaal van een leien dakje, maar om een lang verhaal kort te maken mag ik van geluk spreken dat Billie-Jo Krul van het museum en celliste Nina van Mil mij ontzettend sympathiek hebben geholpen om tot dit geweldige eindresultaat te komen.

Waarschijnlijk kon ik het niet laten om voor de verleiding van kleur te kiezen

Het fotograferen was uiteindelijk een kwestie van ongeveer twintig minuten met het opbouwen van een studiolamp erbij. Die heb ik overigens alleen met instellicht gebruikt, want ik kon niet flitsen met die oude schilderijen die ernaast stonden.

Verder heb ik uit de hand gefotografeerd als een schildpad zo laag op de grond met uiterste waarden van 1/60 bij f2.8 en 400 iso met een brandpunt van 50mm. En nog een windmachine voor haar haren. Naderhand heb ik tijdens de kleurcorrectie in Photoshop besloten om toch voor kleur te gaan in plaats van zwartwit. Waarschijnlijk kon ik het niet laten om voor de verleiding van kleur te kiezen."

Armando Ello
(Fotograaf.)

Lees hier meer over de fotowedstrijd.

Redactie
| 09-06-2009
Boeken algemeen