Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

Panoramafotografie voor iedereen

Panoramafoto’s waren in het analoge tijdperk het resultaat van speciale en dure panoramacamera’s of ingewikkelde dokabewerkingen. De digitale fotografie maakt het ons gelukkig een stuk gemakkelijker. Hoe u op een eenvoudige manier tot goede resultaten komt, zonder een speciale panoramacamera, leest u in dit artikel.

Het origineel

Panoramafotografie is in feite het fotograferen met een veel grotere beeldhoek dan normaal. Echte panoramacamera’s hebben objectieven die hier optisch speciaal voor aangepast zijn.

We kunnen de suggestie van een grotere beeldhoek echter ook eenvoudig realiseren door het maken van een uitsnede.

Uitsnede

We snijden de foto hierbij op een andere manier uit in een beeldbewerkingsprogramma.

Door het beeld aan de bovenkant en de onderkant aan te snijden ontstaat er een heel andere foto. Ook is de foto links aangesneden. Doordat er nu rechts meer ‘ruimte’ in het beeld ontstaat, wordt het breedbeeld karakter van de opname versterkt.

foto: Jan Duker
De indruk van een panoramafoto d.m.v. uitsnede

Ondanks dat de opname niet is gemaakt met een panoramalens met een grote beeldhoek, wordt toch de indruk van een panoramaopname gewekt. Een uitsnede maken is met ieder beeldbewerkingsprogramma eenvoudig te realiseren.

Meerdere foto’s combineren

Een andere veel gebruikte optie is het combineren van meerdere beelden tot 1 foto. Het aantal beelden dat je kunt combineren is bijna onbeperkt.

In dit voorbeeld zijn vijf foto’s gemaakt die gecombineerd zijn tot 1 opname. Ga je meerdere opnames maken voor een panoramabeeld, houd je camera dan goed horizontaal en maak de opnames allen in dezelfde horizontale lijn als de eerste opname. Zo voorkom je dat de opnames onderling veel verschuiven in vertikale richting.

In het uiteindelijke panoramabeeld wordt anders veel afgesneden aan de boven- en onderkant. Gebruik voor je opnames daarom bij voorkeur een statief.

foto: Jan Duker

Maak je zoals in het voorbeeld vijf opnames, stem je belichting dan af op de middelste opname. Dit doe je door het licht te meten van de middelste opname en de overige opames links en rechts op dezelfde manier te belichten. Het is handig om hierbij de belichting van je camera op manual in te stellen. Zo voorkom je dat de automatische belichting iedere opname individueel belicht waardoor er belichtingsverschillen in de onderlinge opnames ontstaan. Dit zie je namelijk terug in het uiteindelijke panoramabeeld.

Het is handig om hierbij de belichting van je camera op manual in te stellen
om belichtingsverschillen in de onderlinge opnames te voorkomen

Natuurlijk kun je ook heel goed beelden die vertikaal gemaakt zijn, gebruiken voor een panoramaopname.

Zorg dat de opnamen die je wilt gebruiken voor een panorama elkaar zeker 30% overlappen. Het beeldbewerkingspakket kan de opnamen dan optimaal aan elkaar plakken.

Als je opnamen maakt met je groothoek-zoom, stel dan niet gelijk je brandpuntsafstand in op 18 of 21 mm. Bij deze brandpuntsafstanden loop je het risico op vertekening in je opname en op onscherpte in de hoeken en aan de randen.

Maak liever wat extra opnamen op 24 of 35 mm. Voor het beeldbewerkingsprogramma maakt het immers niet uit hoeveel foto’s je aan elkaar plakt en het eindresultaat wordt er beter door.

Software

Bijna alle beeldbewerkingsprogramma’s bieden tegenwoordig de mogelijkheid om uit verschillende opnamen een panoramabeeld samen te stellen. Gebruik je bijvoorbeeld Photoshop, dan selecteer je de betreffende beelden en Photoshop zoekt zelf de juiste volgorde uit waarin de beelden aan elkaar geplakt moeten worden. Houd er wel rekening mee dat als je veel beelden aan elkaar plakt, je enorm grote bestanden kunt krijgen!

foto: Jan Duker
De twee verticale beelden gekoppeld

Ook zijn er softwarepakketten op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor het maken van panoramabeelden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Autopano Pro als je uitgebreid met panoramafotografie wilt experimenteren. Dit pakket biedt ook de mogelijkheid om 1 panorama samen te stellen uit beelden die zowel naast als boven elkaar zijn opgenomen.

Samenvatting

Panoramafotografie ligt in feite binnen het bereik van iedereen. Beschik je niet over Photoshop, een licentie voor een speciaal softwarepakket voor het maken van panorama’s is redelijk betaalbaar.

En als je eenmaal de smaak te pakken hebt, merk je dat panoramafotografie een verslavende bezigheid is. Tip: druk je mooiste panoramafoto eens af op canvas, je zult verstelt staan van het resultaat.

Jan Duker
| 04-06-2009
Boeken algemeen