Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Foto Kees Scherer Prijs 2009

foto: Niels Stomps
Uit: Mist, Stad zonder fietsen

De Foto Kees Scherer Prijs 2009 is toegekend aan fotograaf Niels Stomps voor het fotoboek Mist.

24 mei is bekend gemaakt dat het boek Mist door de jury is gekozen uit de drie fotoboeken, die zij in februari 2009 heeft genomineerd voor de Foto Kees Scherer Prijs. De andere genomineerde boeken waren Apathie van Michael Anhalt en Flamboya van Viviane Sassen.

Mist: De bouw van de Three Gorges Dam in China heeft 1.3 miljoen mensen gedwongen van dorpelingen stadsmensen te worden. Niels Stomps laat zien hoe die stedelijke veranderingen zich manifesteren in de bewoners zelf.

De Foto Kees Scherer Prijs is bestemd voor het beste Nederlandse fotoboek, dat in de twee jaar voorafgaand aan de toekenning van de prijs, is verschenen. Fotograaf/fotografe deelt de prijs met de Nederlandse uitgever, die deze boekuitgave mogelijk heeft gemaakt.

De jury is samengesteld uit deskundige mensen uit de wereld van de fotografie, kunst en journalistiek, en staat onder leiding van de voorzitter van de Stichting FotoArchief Kees Scherer.

foto: Niels Stomps
Uit: Mist

De prijs ter waarde van 5000 euro wordt officieel uitgereikt op het, eveneens tweejaarlijkse, FotoFestival Naarden tijdens de expositie van het winnende boek. De ruim 130 fotoboeken, die hebben meegedongen naar de Foto Kees Scherer Prijs 2009 zijn tentoongesteld in het Andreashuis in de Turfpoortstraat in Naarden Vesting.

Niels Stomps (1974, Driebergen) studeerde fotografie aan de HKU in Utrecht, waar hij ook gastdocent is. Tevens volgde hij de Master Opleiding aan de AKV/St. Joost, Breda Hij exposeerde o.m. in FOAM, Amsterdam 2006, Het Festival a/d Werf in Utrecht, en FotoFestival Naarden 2007.

In 2004 was Niels Stomps genomineerd voor het Zebra Film Festival in Berlijn en in 2007 ontving hij de derde prijs Gebouwgezichten van het NAI Rotterdam.

Meer informatie is te vinden op www.keesscherer.nl.

Redactie
| 26-05-2009
Boeken algemeen