Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

DREAM AMSTERDAM 2009

Amsterdam Stories van Peter Funch

Na Spencer Tunick, die in 2007 duizenden naakten fotografeerde, en Ryoji Ikeda, die in 2008 poëtische lichtinstallaties ontwierp, is Peter Funch de droomkunstenaar van DREAM AMSTERDAM 2009. Op uitnodiging van Dream Amsterdam Foundation maakte de Deense kunstenaar het project Amsterdam Stories.

De serie, in zes weken gerealiseerd op vijftien locaties in de hoofdstad, is van 5 juni t/m 31 augustus te zien in de vijver van het Museumplein.

foto: (c) Peter Funch 2009, 150 x 30 cm [pigment print, edition of 5 + 2 AP]
Exodus, DREAM AMSTERDAM 2009 - Peter Funch | Amsterdam Stories, Image courtesy of Dream Amsterdam Foundation

Amsterdam Stories is een artistiek tijdsdocument over hoe mensen leven, werken en spelen. Voor Peter Funch (spreek uit Funk) is het een kunstproject 'over de mensen en voor de mensen'. De serie laat zien hoe divers de Nederlandse samenleving is en focust op menselijke relaties en interactie in een stedelijke omgeving.

Op bijna antropologische wijze toont Funch alledaagse patronen en intermenselijke relaties. Hij geeft daardoor een vervreemdend, poëtisch en gedetailleerd beeld van ons bestaan als individu enerzijds en onderdeel van een gemeenschap anderzijds.

foto: (c) Peter Funch 2009, 150 x 30 cm [pigment print, edition of 5 + 2 AP]
Revolutionary Road, DREAM AMSTERDAM 2009 - Peter Funch | Amsterdam Stories, Image courtesy of Dream Amsterdam Foundation

Tegelijkertijd daagt Funch de kijker uit om aspecten als feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Funchs poëtische beelden worden gefotografeerd op markante locaties en bestaan uit verschillende momenten en passanten, die in het echt nooit naast elkaar hebben bestaan.

De ruim tienduizend foto's voegt hij vervolgens met de laatste nabewerkingtechnieken samen tot één beeld. De serie volgt Funchs gerenommeerde serie Babel Tales, gemaakt in New York, het voormalige New Amsterdam.

foto: (c) Peter Funch 2009, 150 x 30 cm [pigment print, edition of 5 + 2 AP]
Chronograph Choreography, DREAM AMSTERDAM 2009 - Peter Funch | Amsterdam Stories, Image courtesy of Dream Amsterdam Foundation

Paul Spies, directeur van het Amsterdams Historisch Museum, verricht vrijdag 5 juni, 16.00 uur bij de vijver op het Museumplein de opening van DREAM AMSTERDAM 2009. Naast de presentatie in de openbare ruimte van Peter Funchs immense installaties is van 6 juni t/m 11 juli in Galerie Ron Mandos een overzichtstentoonstelling van zijn series Amsterdam Stories en Babel Tales.

Peter Funch en Dream Amsterdam Foundation nodigen Amsterdammers en bezoekers uit om actief te participeren in het I Wonder Event. Voor één dag wordt het Centraal Station op een uitzonderlijke manier getransformeerd.

foto: (c) Peter Funch 2009, 150 x 30 cm [pigment print, edition of 5 + 2 AP]
Freeband, DREAM AMSTERDAM 2009 - Peter Funch | Amsterdam Stories, Image courtesy of Dream Amsterdam Foundation

Kom zaterdag 6 juni met een persoonlijk, dierbaar bezit, zoals een huisdier, plant, kledingstuk of teddybeer naar Amsterdam CS. Peter Funch maakt er foto's voor zijn Amsterdamse droom. De resultaten zijn vervolgens online verkrijgbaar. Je kunt je opgeven voor het I Wonder Event via www.dreamamsterdam.nl/signup.

Binnen het I Wonder Project is men op zoek naar 'de ideale stad' en is er een wereldwijd platform waar mensen hun verlangens en wensen over hun droomstad kunnen uiten: www.dreamamsterdam.nl/iwonder. De meest opzienbarende inzendingen worden verzameld in de internationale publicatie van DREAM AMSTERDAM 2007 - 2008 - 2009.

Zaterdag 6 juni, 17.30 uur geeft Peter Funch een lezing over zijn werk en het ontstaan van de series Amsterdam Stories en Babel Tales in Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282, Amsterdam. Kaarten (15 euro) zijn te koop via www.mijnwebwinkel.nl/dreamasterdamshop.

Websites: www.dreamamsterdam.nl, www.peterfunch.com, www.ronmandos.nl.

Redactie
| 25-05-2009
Boeken algemeen