Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Pentax K7 aangekondigd

Pentax heeft een nieuw topmodel, de Pentax K7, en wordt het vierde merk dat videofilmen in een digitale reflexcamera toepast. Qua resolutie houdt Pentax vast aan het niveau van de K20D, dus 14,6 megapixels. Hij is stof- en waterbestendig. Er zit een HDR-stand op. Plus heel veel meer.

Pentax K7

Opnieuw bewijst Pentax de veeleisende vrijetijdsfotograaf goed te kennen. Denk aan een HDR-functie die snel drie beelden achtereen maakt en zelf het complete beeld samenstelt. Denk aan automatische vertekeningscorrectie en het wegwerken van chromatische aberratie.

Zestien creatieve filters die toepasbaar zijn na de opname en 8 die tijdens de opname te gebruiken zijn. Uitgebreide mogelijkheden tot RAW-verwerking in de camera. Plus een hele collectie aan andere extra's, waaronder een filmoptie. Die legt het live view beeld (920.000 pixels) van de camera als film vast: 30 beelden per seconden in 720P video met stereogeluid.

Een aansluiting voor een externe microfoon is aanwezig. Belangrijk, want de ingebouwde beeldstabilisatie (die de sensor in beweging brengt) zal met de ingebouwde microfoon soms hoorbaar zijn.

Hoger

Veel techniek komt uit het huidige topmodel, de K20D, maar op tal van punten werd de lat hoger gelegd. De snelheid voor continu foto-series ging omhoog naar 5,2 beelden per seconde (was 3). Met die snelheid kan de Pentax K70 40 JPEG's achtereen schieten, of 15 RAW-fotobestanden.

Voor de autofocus wordt gebruik gemaakt van een nieuwe AF-module, SAFOX VIII genaamd, met 11 meetpunten. Negen daarvan zijn uitgevoerd als kruissensor, dus die kunnen zowel op horizontale als verticale contrastpatronen reageren.

Op maar liefst 77 punten is de camera afgedicht tegen stof en vocht.

Een goede vernieuwing is ook het rode AF-hulplicht, dat naast de ingebouwde flitser is geplaatst. Bij de andere modellen geeft de flitser een korte serie flitspulsen om het onderwerp bij te lichten, maar dat werkt erg storend. Dit hulplicht is minder opvallend.

Pentax past een nieuwe beeldverwerkingsengine toe, Prime II, die zorg moet dragen voor snellere dataverwerking, rijkere gradaties en een verbeterde kleurweergave, aldus Pentax.

Ook weerbestendige objectieven

De body is uit magnesium-legeringen vervaardigd. Op maar liefst 77 punten is de camera afgedicht tegen stof en vocht. De K7 is uitgerust met een grote heldere prismazoeker met 100% beelddekking.

Mooi is dat Pentax z'n twee populairste objectieven nu ook in een weerbestendige uitvoering levert. Dat worden de DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR en de DA 50-200mm f/4-5.6 ED WR. Met het verschijnen van de K7 is er nog geen noodzaak om de K20D te laten verdwijnen.

Dit momenteel erg scherp geprijsde model is eveneens water- en stofbestendig, evenals het lagere model K200D. Dat brengt het aantal afgedichte bodies dus op drie, een heel sterk punt van Pentax. Goed dus ook dat er weerbestendige objectieven in de standaardklasse bijkomen.

Meer

Gebleven zijn de handig instelbare, zeer uitgebreide bracketingmogelijkheden, de goed doordachte gebruikersinterface, de ingebouwde beeldstabilisatie (verder doorontwikkeld t.o.v. de K20D) en de automatische stofverwijdering (ook verbeterd).

En er is meer om serieuze fotografen te verleiden: bij D-A en D-FA objectieven automatische correctie voor chromatische aberratie en vertekening. Een elektronische waterpas.

En in live view kun je beschikken over een fijnregeling van je beelduitsnede: via het beeldstabilisatiemechanisme kun je de beeldsensor met zeer hoge precisie door het beeld verschuiven: handig als je erg precies wilt werken terwijl je statiefkop niet goed fijninstelbaar is.

De Pentax K7 is kleiner en lichter dan de vrij buikige K20D, en kenmerkt zich door een strakkere, hoekiger vormgeving. De naam K7 (eindelijk de D weggelaten, digitaal is immers de norm) laat veel ruimte over voor andere modellen in de nieuwe lijn waar deze camera de eerste telg van is. De Pentax K7 komt in juli op de markt.

Info: www.pentaximaging.com.

Lees ook het Pentax K7 review

L. Polder
| 21-05-2009
Boeken algemeen