Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Sony Alpha A230, A330, A380

Niet af en toe een nieuw modelletje, nee, Sony geeft z'n hele instap-reflexlijn een stevige upgrade. En komt met vier nieuwe objectieven, een nieuwe flitser en extra accessoires. De nummer drie in de reflexmarkt zet zijn succesvolle opmars voort.

Klein en handzaam, dat is je eerste indruk als je de drie nieuwe reflexmodellen ziet. Gemaakt voor snel en intuïtief fotograferen. Heel specifiek zegt Sony dat deze drie modellen zijn bedoeld voor de first time DSLR user, instappers in de digitale reflexwereld dus. Dat zijn over het algemeen mensen met foto-ambitie, maar zonder veel fotokennis.

De vorige serie (A200, A300 en A350) onderscheidde zich al door een grote eenvoud in bediening. Sony durfde het aan bijna overbodige of zelden gevraagde functies weg te laten en gaf de camera's een uitermate transparant en duidelijk bedieningsconcept mee.

Nu gaat Sony nog verder door de gebruiker visueel voor te stellen waar de diverse instellingen voor zijn. Ingebouwde uitleg dus, plus uitgebreide helpfuncties, waardoor reflexfotografie extra laagdrempelig wordt gemaakt.

Grafische voorstelling voor de scherptediepte en bewegingsweergave, fijne hulp voor nieuwe reflexfotografen. De achterzijde straalt verder vooral eenvoud uit. Sony wil niet dat z'n camera's angst inboezemen.

10 en 14MP

De body's zijn opgezet volgens een nieuw, compacter design: zo werd onder meer de handgreep kleiner. Spannend, want juist de handligging van de huidige serie is nagenoeg perfect.

Plezierig is dat Sony de pixels verder laat zoals ze waren: 10 miljoen pixels voor de A230 en A330, 14,2 megapixels voor topmodel A-380. De 330 en de 380 hebben het inmiddels bekende uitklapscherm, dat overigens wel ruimere verstelmogelijkheden kreeg.

Natuurlijk blijft de snelle autofocus in live view, waar Sony nog steeds de enige mee is. Ook zijn de camera's vanzelfsprekend voorzien van ingebouwde sensorreiniging en hebben ze beeldstabilisatie in de body, zodat je met elk objectief stabilisatie hebt, ook met oude Minolta AF-objectieven bijvoorbeeld.

De A330 en A380 hebben live view en een uitklapscherm.

SAM

Gelijk met de camera's kondigt Sony vier nieuwe objectieven aan, allemaal afgestemd voor APS-C-formaat sensors (dus niet voor de fullframe A900). Ze zijn alle voorzien van een Smooth Autofocus Motor (SAM). Zoals al te verwachten was zal Sony voortaan objectieven uitbrengen met ingebouwde scherpstelmotor, voor snellere en stillere werking.

Heel klein en heel licht, het 2,8/30 mm macro-objectief, door z'n platte vorm ook geschikt als compact alternatief voor de standaardzoom.

De DT 18-55mm F/3.5-5.6 is het nieuwe standaardzoomobjectief (het was een 18-70 mm, net even wat langer de rest, jammer dat Sony daar vanaf stapt) met asferische lenzentechniek en Extra-low Dispersion (ED) elementen voor een uitstekende beeldkwaliteit, aldus Sony.

Een ideale aanvulling op dit objectief is de DT 55-200mm F/4-5.6 telezoom, met een element van ED-glas. Verder komen er twee vastbrandpuntsobjectieven: de DT 50mm F/1.8, een lichtsterk portretobjectief en het het lichte, compacte macro-objectief DT 30mm F/2.8.

Flitser

Doordat de nieuwe camera's lichter en compacter zijn, krijg je met de huidige flitsers wel wat topzware combinaties. Daarom lanceert Sony ook een compacte flitser, de HVL-F20AM.

Met zijn richtgetal van 20 geeft hij meer licht dan de ingebouwde flitser, en de reflector kan voor indirect flitsen op het plafond worden gericht, wat een natuurlijke, aangename verlichting geeft.

Camera's, accessoires en objectieven komen in juli op de markt. De prijzen zullen vermoedelijk hoger liggen dan de huidige modellen, die nu erg scherp geprijsd zijn.

Deze foto is niet bedoeld om te laten zien dat Sony een reflexsetje (body, 18-55, 55-200, 2,8/30 macro en flitser) in een damestasje past. De afgebeelde tas is een nieuwe fototas van Sony, die aangeeft dat Sony ook ziet dat meer dan de helft van alle foto's door vrouwen worden gemaakt. Rechts een camera-wrap (opbergdoek), op de tashengsel een lensdophouder, verder zien we een fraaie draagriem plus handriem. En alles 'color coordinated'.

Info: www.sony.nl.

Boekentip: Fotograferen met een Sony A230, A330 en A380

L. Polder
| 18-05-2009
Boeken algemeen