Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

FotoFestival Naarden 2009

De fotografen en de activiteiten

Van zaterdag 16 mei t/m zondag 14 juni is het elfde Epson FotoFestival Naarden. Naast tentoonstellingen van topfotografen organiseert het festival met workshops, een debat, portretsessies en portfolio-reviews ook enkele speciale activiteiten voor bezoekers en professionele fotografen.

foto: © Niels Stomps
Fire and Snow

Op het elfde Epson FotoFestival Naarden is nieuw, nog niet eerder tentoongesteld werk te zien van dertig jonge Nederlandse toptalenten. Bij alle verschillen is de overeenkomst dat zij in hun series verhalend werk laten zien. Daarvoor reisden zij de hele wereld over. Van Italië tot Spitsbergen en van Rusland tot de Verenigde Staten.

Zo toont Rob Hornstra in 101 Billionaires de keerzijde van de Russische droom. Pieter ten Hoopen, World Press Photo-winnaar Dagelijks Leven in 2008, portretteerde de inwoners van het Amerikaanse plaatsje Hungry Horse, Montana.

Petra Stavast combineert in Libero eigen werk, gevonden foto's, brieven en interviews om de gevolgen van de vergrijzing in het Zuid-Italiaanse Calabrië te verbeelden. Niels Stomps vertelt in Fire and Snow over de bewoners van Spitsbergen, de meest noordelijke nederzetting ter wereld.

Stefan Ruitenbeek blijft dichter bij huis en belde bij een Eindhovense villa aan om het verhaal van de intrigerende bewoner vast te leggen. Saskia van Imhoff presenteert met verrassende effecten beelden en voorwerpen die zij in haar omgeving verzamelde. Rahi Rezvani, die fotografeert als een speelfilmregisseur, toont in Retreat to Nowhere de impact van oorlog en geweld op een mensenleven. Susan van Hengstum zet je in Evidential Value op het verkeerde been; geloof niet alles wat je ziet.

foto: © Pieter ten Hoopen

Het festival besteedt dit jaar ook veel aandacht aan paparazzi-fotografie. Naast foto's van bekende namen zoals Edwin Smulders en Joop van Tellingen, is in dit onderdeel werk te zien van fotografen, zoals Daniëlle van Ark en Agnes van Noorloos, die paparazzi-technieken gebruiken of thema's zoals celebrity en voyeurisme.

Face Value

Bezoekers kunnen zich tijdens het festival laten portretteren door bekende fotografen zoals Merlijn Doomernik, Karoly Effenberger, Anke van Iersel, Mieke Meessen, Stefan Ruitenbeek, Petra Stavast en Stijn en Marie.

Portfolio reviews

Zondag 24 mei, 11.00-16.30 uur, kunnen professionele fotografen hun werk onder de aandacht brengen van internationale en Nederlandse professionals. De gerenommeerde reviewers (zie bijlage) vertegenwoordigen musea, galeries, festivals, bladen, uitgeverijen, fondsen, vormgevers en agentschappen.

foto: © Rahi Rezvani
Retreat to Nowhere
Workshop Rahi Rezvan

Fotograaf Rahi Rezvani geeft 16, 17 en 18 mei workshops portretten fotograferen in de sfeer van zijn expositie Retreat to Nowhere. Opname-apparatuur is aanwezig en de deelnemers staan model voor elkaar. Met Photoshoptechnieken wordt het filmische gevoel in beeld gebracht. Elke deelnemer krijgt een Epsonprint mee naar huis. De workshops zijn in het Engels.

Residence workshop

Deze workshop van Residence geeft informatie over de do's en don'ts bij het aankopen van fotografie. Na een deskundige rondleiding langs drie tentoonstellingen en een koffie/thee-break krijgen de deelnemers een lezing van Lars Boering (LUX Photo Gallery) over de geschiedenis van de fotografie, printtechnieken en fotografie in het interieur.

foto: © Edwin Smulders
Maxima
Paparazzi

Een talkshow van Hadassah de Boer met Joop en Dennis van Tellingen en Edwin Smulders. Het publiek mag meedoen. Smakelijke anekdotes van de drie paparazzi-fotografen komen uitgebreid aan bod. Aansluitend een debat over paparazzi-strategieën in de fotografie met deelnemende exposanten.

Epson Fotofestival Naarden 2009
Openingstijden: ma t/m do 11-17 uur, vr t/m zo 10-18 uur. Hemelvaartsdag 21 mei en Tweede Pinksterdag 1 juni 10-18 uur. Op zon- en feestdagen is de expositie in de Grote Kerk open van 12-18 uur.
Toegangsprijs: 15 euro.

Kijk op de officiële site www.fotofestivalnaarden.nl voor de exacte tijden en details.

Redactie
| 06-05-2009
lifestyle