Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

ATP Photo Finder Mini

Geotagging: bij elke foto de locatiegegevens registreren. Het wordt steeds makkelijker toepasbaar. De GPS Photo Finder Mini van ATP voegt de informatie zelf aan de fotobestanden toe, de computer kan buitenspel blijven. Interessant, dus op stap ermee!

De Photo Finder Mini is een soort sleutelhanger, gewicht 130 gram, die net als de TomTom z'n positie bepaalt door middel van satellietnavigatie. Als de fotograaf er nu maar voor zorgt dat de tijd op z'n camera zo exact mogelijk is ingesteld, dan weet de Photo Finder Mini precies waar hij op een bepaald moment was.

De vastgelegde locaties, waypoints genoemd, worden later aan de EXIF-informatie van de foto toegevoegd. En dat op zijn beurt geeft weer interessante toepassingsmogelijkheden in combinatie met fotosharing-websites en software als Google Earth, iPhoto '09 en Picasa.

Hiermee is het onder meer mogelijk een complete routekaart met gekoppelde foto's te produceren.

Waypoints integreren zonder computer

Toevoegen van de locatie-informatie moet meestal met speciale software via de computer gebeuren, maar de GPS Photo Finder Mini doet het zónder. Je plaatst hem in het basisstation schuift de SD-kaart, Memory Stick Pro Duo of CompactFlash geheugenkaart in het basisstation en drukt op een knopje.

Vervolgens moet je de tijdzone ingeven (voor ons GMT +1) en nogmaals op een knop drukken om de synchronisatie te starten. Op het lcd-schermpje van het basisstation zie je wanneer de gegevens zijn geïntegreerd. Dan kan het kaartje uit de lezer.

Uiterst makkelijk en het werkt dan ook uitstekend. Mocht het niet werken, dan is wellicht niet de laatste firmware geïnstalleerd (en dan herkent hij de nieuwste camera's niet).
Als de Photo Finder Mini in het basisstation zit, wordt z'n ingebouwde accu ook meteen bijgeladen.

Laden

Het basisstation is flink wat groter dan de travel recorder zelf (zo heet zo'n ding). Maar het basisstation hoeft gelukkig niet mee op reis: de travel recorder heeft een opslagcapaciteit voor 1000 uur, waarbij hij om de 10 seconden registreert waar hij is. Dat betekent dat je weken achtereen op pad kunt zonder dat je bang hoeft te zijn dat je route niet meer geregistreerd wordt.

Voor het laden van de accu heb je het basisstation ook niet per se nodig. Het laadsnoer kan ook rechtstreeks worden aangesloten. De accu van de Photo Finder Mini heeft een gebruiksduur van, volgens fabrieksopgave, minimaal 16 uur.

Het apparaatje heeft na inschakelen ongeveer een minuut nodig voordat hij de satellieten heeft gevonden, dus regelmatig uitzetten als je even geen foto's denkt te gaan maken is niet zo zinvol.

Binnenshuis en in een vol bebouwde omgeving kan het voorkomen dat de travel recorder geen positie kan bepalen, maar tijdens deze test faalde hij niet.

Google Earth

Door de coördinaten van de opname te registreren is het mogelijk de foto's aan locaties te koppelen, bijvoorbeeld in Google Earth of Picasa.

Zo kun je bijvoorbeeld een compleet reisverslag aan de hand van satelliet- of landkaarten maken, waarbij de onderweg gemaakte foto's kunnen worden aangeklikt.

Google Earth biedt daarbij de mogelijkheid er compleet verhaal van te maken, inclusief gesproken verslag.

Verder is de locatie-info natuurlijk handig als je denkt de foto's te gaan verkopen. De route wordt volledig opgeslagen, en is als .kml-bestand op te slaan. De hele afgelegde route is zo op een kaart of satellietbeeld vast te leggen.

Fotosharing-websites als Flickr, Panoramia en Picasa bieden ook steeds meer de mogelijkheid locaties op te nemen.

ATP Photo Finder Mini kan niet met RAW-bestanden werken. De fabrikant geeft wel aan die mogelijkheid in studie te hebben.

Info: ATP, Flickr, http://www.panoramio.comPanoramio, Picasa, Google Earth.

L. Polder
| 04-05-2009
Boeken algemeen