Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Code voor natuurfotografie

Vara’s Vroege Vogels heeft zondag 3 mei 2009 de code voor natuurfotografie gepresenteerd. Deze gedragsregels zijn gemaakt om de ergste verstoringen in de natuur te voorkomen.

Fotografen die vlinders in de koelkast stoppen, kikkers vastplakken, kroketten voeren aan vosjes, planten vertrappen, in bomen klimmen om in nesten te kijken: het komt steeds vaker voor. Alles moet wijken voor de mooiste foto.

Met de opkomst van digitale fotografie is er een sterke groei van het aantal mensen dat de lenzen op de natuur richt. Allerlei organisaties en websites hanteren tot dusverre verschillende regels. De Vroege Vogels Fotocode mag door iedereen worden overgenomen, om duidelijkheid te verschaffen voor de goedbedoelende fotograaf.

10 Gouden Regels:

1. Fotografeer dieren en planten alleen in hun leefomgeving.
2. Vang of verontrust geen dieren.
3. Bied geen voedsel aan speciaal voor de foto.
4. Fotografeer alleen nesten als dit de dieren niet verstoort.
5. Houd een gepaste afstand bij het fotograferen.
6. Verdiep je in de natuur en de ecologie van de soorten.
7. Natuurfoto’s zijn niet geënsceneerd en gemanipuleerd.
8. Wees een goede natuurgast en beschadig geen natuur.
9. Betreed geen verboden terrein.
10. Laat geen afval achter.

Doel code

De Vroege Vogels Natuurfotografencode heeft tot doel natuurvriendelijke en verantwoorde fotografie te stimuleren. Waar mogelijk samen met gelijkgezinde organisaties. Tot dusverre bestaat er een heel woud aan codes: iedereen die op dit gebied opereert hanteert eigen regels.

Vroege Vogels probeert met deze code eenheid te scheppen. Zodat het voor amateur en professional duidelijker wordt waaraan men zich moet houden. Dus wordt overname van de teksten en gouden regels niet alleen toegestaan, maar ook gestimuleerd.

Deze code is geen dode wetstekst: aanvullingen en wijzigingen worden nadrukkelijk gevraagd. Alles wat de code verbetert of verfijnt is welkom.

Redactie
| 04-05-2009
Boeken algemeen