Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

The Misery Trip van fotograaf Mark Janssen

The Misery Trip is een zeer persoonlijk autonoom project van Mark Janssen, waarbij hij zich laat inspireren door een aantal songs/songteksten van The Beatles. De beelden zijn bedoeld als persoonlijk statement.

foto: Mark Janssen
Eleanor Rigby I

Mede door een uitgebreide conceptfase, de omvang van de productie per visual en het digitaal bewerken, heeft het in totaal twee jaar geduurd voordat The Misery Trip tentoonstelling gereed was. Het heeft geresulteerd in een grootschalige hoeveelheid beelden met een onheilspellende sfeer en bovenal een sterk surrealistisch karakter.

Een bonte stoet van extremiteiten en symbolische verwijzingen naar oude meesters en westerse beeldiconen. Een deel van de visuals zijn letterlijke citaten van songteksten, andere beelden totaal vrije associaties uit het repertoire van The Beatles.

In totaal heeft Mark acht songs vertaald in twaalf beelden, groots opgezette ensceneringen met veel aandacht voor detail en klassieke symboliek. Onderverdeeld in vier groepen van drie met elk een eigen thema.

Belangrijk voor hem was de scènes theatraal te verbeelden, met veel zorg voor filmische belichting en een ruime nabewerking op de computer. Alles is geschoten met een technische camera (4”-5”), om de uiteindelijke werken op groot formaat te kunnen presenteren zonder dat er elementaire detaillering verloren gaat.

Lange tijd heeft het project de werktitel The Mystery Trip’meegekregen, met een knipoog naar de Magical Mystery Tour van The Beatles, maar bovenal als symbool voor de persoonlijke reis die deze serie voor de fotograaf is geweest. Onder andere door het mineur karakter in een groot deel van de beelden heeft Mark er recent voor gekozen om het The Mystery Trip’ als definitieve titel mee te geven.

In tegenstelling tot eerder autonoom werk, heeft Mark op voorhand ieder beeld volledig uitgedacht. Hij wilde alles tot in de kleinste details produceren, zonder enige artistieke concessie te doen.

foto: Mark Janssen
Eleanor Rigby II

Om zich volledig op de visuele kant van het project te kunnen richten, besluit Mark om samen met producer Nora Schrader, hoofdassistent Ward Janssen, styliste Esme Umarella en visagist Berbe Reugbrink te werken.

The Misery Trip gaat officieel onderweg op het moment dat Mark de ideale locatie voor Eleanor Rigby II heeft gevonden; een familielid gaat naar een verzorgingshuis en haar overvolle huis moet zo snel mogelijk leeg worden geruimd.

Marks enthousiasme over deze woning, is dat de bewoonster haar hele leven heeft gewijd aan het verzamelen van alles wat maar los en vast zat (van elastieken tot plastic tassen, van karton tot kunst en van religieuze figuren tot beeltenissen van Mart Smeets). De ideale set, waar eerder zaken moeten worden weggehaald dan toegevoegd.

De weken die daarop volgen, wordt er hard aan de productie van de andere beelden gewerkt. Het tweede beeld dat gerealiseerd wordt is Eleanor Rigby III. Deze opname vindt op een kerkhof plaats waarbij door té enthousiast gebruik van een rookmachine de brandweer uitrukt. Omwonenden hadden brandalarm geslagen.

Helter Skelter heeft ook aardig wat voeten in de aarde. Er is een wapenvergunning nodig om vier AK-47 Kalasjnikov’s, twee pistolen en een zwaard te mogen vervoeren en op een publiek domein te tonen.

Daarnaast ligt de locatie in Zuid Limburg bij de Mergelgrotten en de enige manier om bij deze specifieke grotten te komen is een 50 meter lange afdaling van 12% met carrouselpaarden van 40 kilo op de schouders. Naar beneden ging nog wel...

Als laatste 2 werken worden I Am The Walrus II en I Am The Walrus III gefotografeerd bij de Amercentrale. Tot groot plezier van de bewaking, die deze leuke voorstelling de hele dag op hun monitor hebben gevolgd.

De reis is geëindigd.

foto: Mark Janssen
I'm the Walrus II

Mark Janssen (Heeze, 1975) is een in Rotterdam gevestigde fotograaf, gespecialiseerd in geënsceneerde fotografie. Dit doet hij middels een sterk eigen visie die resulteert in een originele kijk op het onderwerp waarbij zijn voorliefde uit gaat naar groots opgezette, theatrale en filmische beelden.
In 1999 afgestudeerd aan de Kunstacademie St. Joost (Breda) richting fotografie.

Tot zijn huidige opdrachtgevers behoren onder andere reclamebureaus, ontwerp-studio’s, theatergezelschappen, platenmaatschappijen en artiesten.

In april 2009 ontving hij een Merit Award in de categorie interior/exterior commissioned bij de 18e PANL Awards.

Voor Mark Janssen is The Misery Trip slechts het begin van meerdere, op songs en songteksten geïnspireerd, autonoom werk.

Mark Janssen - The Misery Trip
30 mei t/m 5 juli 2009
V!P's International Art Galleries, Van Vollenhovenstraat 15, 3016 BE Rotterdam 010-2251120, info@vipsart.nl,
www.vipsart.nl, dinsdag t/m zondag 12.00-18.00 uur

Ingezonden mededeling
| 30-04-2009
Boeken algemeen