Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Fotografieprijs Grote Paul voor Govert de Roos

Govert de Roos heeft dit jaar de Grote Paul gewonnen, een hommage aan de legendarische fotograaf Paul Huf. De uitreiking van de Grote Paul 2009 alsmede een nog niet eerder gepresenteerde overzichtstentoonstelling van Grote Paul-toppers en nieuwkomers in de fotografie vindt plaats in september 2009 in het stadhuis van de gemeente Spijkenisse.

foto: © Govert de Roos

Stichting PhotoDigitale is blij met de keuze van de Nederlandse fotografen, temeer omdat Govert de Roos en Paul Huf hun passie voor fotografie ook in vele intensieve gesprekken met elkaar deelden.

Onder ruim 3000 vakfotografen wordt jaarlijks - ad random - gevraagd naar hun favoriete vijf fotografen. Criterium hierbij is dat de collega nog moet leven, nog geen Grote Paul is, en zich vooral in het werk op Nederland richt.

Een telefonisch onderzoek onder 300 vakfotografen, verspreid over het hele land levert jaarlijks een nieuw boegbeeld van de fotografie op. De nummers 2 tot en met 40 worden opgenomen in het Paul Huf Top 40 Meesterklassement.

Dit jaar was het een nek-aan-nekrace met de documentair / journalistiek fotograaf Kadir van Lohuizen, die als tweede eindigde.

De Top 10 uit het Paul Huf Meesterklassement is bekend en is gepubliceerd op de website Fotografenavond.nl. Eerdere winnaars van de Grote Paul zijn Paul Huf, Erwin Olaf, Anton Corbijn, Patricia Steur, Rineke Dijkstra, Vincent Mentzel en Desiree Dolron.

Govert de Roos (Amsterdam, 1953) ontwikkelt al op zeer jeugdige leeftijd zijn passie voor fotografie. Het begint met zijn liefde voor popmuziek en de uitdaging om tijdens liveconcerten vooraan met de echte fotografen mee te schieten. Zo af en toe levert dat een scherp beeld op. Thuis geniet hij van het toveren in de donkere kamer.

Op vijftienjarige leeftijd weet hij met een vervalst pasje door te dringen tot de hairpeace-bedpeace actie van John Lennon en Yoko Ono. Dat wordt opgemerkt door de beroepsfotografen die zijn lef bewonderen. Zo ontmoet hij in 1969 Nico van der Stam, portretfotograaf, die Govert in dienst neemt en hem met name het ambacht fotografie eigen maakt.

foto: © Govert de Roos

Als assistent-fotograaf krijgt Govert de gelegenheid zelfstandig sessies te organiseren met befaamde Nederlanders, nationale en internationale popgroepen. Het eerste half jaar haalt hij al twee covers…In 1972 stapt hij over naar Claude Vanheye, popfotograaf, die nog dichter bij de actuele muziekwereld staat.

Govert is een bewonderaar van zijn werk en krijgt nu de kans om zich te ontplooien in wat hijzelf met fotografie wil. Onder Claudes leiding verschijnt er veel werk van Goverts hand in de muziektijdschriften. Inmiddels historische beelden. Na drie jaar wordt het tijd om zich als zelfstandig fotograaf te vestigen.

In juli 1975 start Govert, onder eigen naam, een bescheiden studio in een sfeervolle garage midden in Amsterdam. Hij blijft daar 30 jaar.

In 1982 namen Paul Huf en Govert de Roos een uniek initiatief. Verbolgen over de afwezigheid van de Nederlandse fotografie in de verschillende musea, begonnen zij met het samenstellen van een fotocollectie die zij met vooruitziende blik Dutch Photography noemden. Na tien jaar vasthoudendheid en overtuiging beleefde in 1991 de collectie haar premiere in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, onder de titel Het Beslissende Moment. De collectie bestaat uit 164 fotos van 164 fotografen.

Momenteel is hij actief binnen de wereld van muziek, theater en film.

Meer info op www.fotografenavond.nl.

Redactie
| 28-04-2009
lifestyle