Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon D5000: supercomplete amateurreflex

De Nikon D5000 is een uitermate complete amateurreflex. Wat nodig is om hem uitstekend te maken haalt hij van de D90, wat nodig is om hem betaalbaarder te maken haalt hij van de D60. En om hem extra aantrekkelijk te laten zijn voegt Nikon er nog het nodige nieuwe aan toe.

Nikon D5000

Als je de specificaties van de nieuwe Nikon D5000 doorneemt en wat met het cameraatje hebt gespeeld, kun je niet anders dan erg onder de indruk raken. In deze compacte behuizing (D60-grootte) heeft Nikon een camera gestopt die maar op weinig punten nee verkoopt.

Natuurlijk, het is een amateurreflex, dus verwacht geen gooi-en-smijtkwaliteiten, maar goedkoop en kwetsbaar voelt het niet aan. Dat heb je bij Nikon reflexen nooit. En nu we het daar toch over hebben, het sluitertje is getest en goed bevonden voor mimimaal 100.000 opnamen.

ISO 6400 equivalent

Waar zullen we eens beginnen. Natuurlijk bij de 12 MP sensor. Vermoedelijk dezelfde als die van de D90, de camera die juist op de punten beeldkwaliteit en hoge-ISO-prestaties (tot 6400) zo goed scoort. Niet alleen door de sensor natuurlijk, maar ook door de beeldverwerking die erachter zit.

Het feit alleen al dat deze kwaliteit via de Nikon D5000 nu voor meer fotografen bereikbaar wordt, is erg mooi nieuws. Het ISO-bereik loopt tot 3200, maar er is een +1-stand die het equivalent van 6400 oplevert.

De zoeker is het kleintje van de D40/D40x/D60. Groot kan nu eenmaal niet als je een kleine reflex wilt. In die zoeker zie je maar liefst 11 AF-punten (tegen 3 bij de D40/D40x/D60). Een veel geavanceerder autofocus-systeem (hoewel het 'oude' systeem met de 3 relatief grote AF-velden erg eenvoudig en zeer doeltreffend werkt), verbonden met Nikons geavanceerde scherpsteltechniek (3D focus tracking).

Live view met klap-lcd

Natuurlijk is er live view aanwezig. Die krijgt op de Nikon D5000 veel meerwaarde mee doordat het lcd-scherm uitklapbaar is. Het draaigewricht van het scherm zit onderaan de achterzijde van de camera, wat verreweg de handigste plek lijkt te zijn: recht achter het objectief, en toch complete verstelmogelijkheden.

In live view is met het AF-systeem een onderwerp te volgen dat zich door het beeld verplaatst. Verder zijn er naast de standaard contrast-scherpstelling met selecteerbaar sensorveld ook gezichtherkenning en breedveld-AF voor onbezorgd fotograferen.

D-Movie

Compleet, dus ook een filmoptie. Met een maximale resolutie van 1280x720 pixels. Wat een 'first' is in een Nikon reflex: een sterke uitbreiding van het aantal onderwerpsprogramma's. Naast de 6 standaardprogramma's op de knop bovenop de camera, zitten er nog 13 in een menu. Daar vinden we bijvoorbeeld high key en low key (absoluut erg zinvol voor fotografisch talent in ontwikkeling), maar ook huisdierenportret, herfstkleuren, kaarslicht en meer.

Geen functies om neerbuigend over te doen, je maakt er onder minder gewone omstandigheden op een simpele manier mooiere foto's mee. Je moet beslist aardig in de fotografie thuis zijn om het beter te kunnen of weten.

Extra's

De D60 en D90 bieden al heel veel nabewerkingsmogelijkheden, waardoor je minder vaak nabewerking op de computer hoeft uit te voeren. Op de D5000 is nieuw onder meer het soft filter (over het gehele beeld of in door de camera gedetecteerde gezichten).

De toegevoegde silent-functie is zeker een waardevolle extra. Door de ontspancyclus iets rustiger te laten verlopen is het geluid dat de camera bij het maken van een foto produceert zeer bescheiden. De camera wordt er wel wat trager door, maar bij een eerste kennismaking leek dat niet dramatisch.

Vanzelfsprekend treffen we ook op deze camera automatische stofverwijdering aan, waarbij Nikon extra aandacht vraagt voor het Airflow Control systeem, dat stof uit de buurt van de sensor houdt.

De eerste hands-on kennismaking met deze camera verliep uitermate positief. We hopen snel te kunnen kijken hoe hij in de praktijk presteert.

Info: www.nikon.nl.

Lees ook het Nikon D5000 Review

L. Polder
| 14-04-2009
Boeken algemeen