Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Geniale lensdoppen van baLens

lensdoppen deel 2

Een lensdop die je meteen kunt gebruiken voor een neutrale witbalansmeting? Wat kan het leven toch verrukkelijk eenvoudig worden gemaakt!

Je stelt je camera in voor het maken van een eigen witbalansinstelling. Je volgt de te verrichten handelingen, met één verschil: je richt je camera niet op een vel wit papier, maar gaat met je rug naar je onderwerp staan en richt de camera met lensdop erop in de richting waar je straks staat te fotograferen.

Zo krijg je automatisch een goede witbalans-ijking, waarin dominerende kleuren in het onderwerp geen rol kunnen spelen. Het witte bolletje op de baLens lensdop vangt het licht op dat het onderwerp beschijnt en zo heb je een volstrekt neutrale witbalans.

Dop

Het bolletje is opgenomen in een goede lensdop (knijpertjes in het midden, dus je zonnekap kan blijven zitten), leverbaar in de maten 52 t/m 77 mm. De werking is geheel vergelijkbaar met de Expodisc. Het gebruik verschilt alleen enigszins.

De baLens zit altijd op het objectief als je het uit de tas haalt, dat is erg makkelijk. Maar heb je verschillende objectieven, dan is het wel het handigst als elk objectief er eentje heeft (zeker bij verschillende filtermaten).

De Expodisc klem je voor de meting even in de filtervatting van je objectief, maar je gebruikt hem niet als dop. Je koopt hem voor de grootste diameter in je objectievenassortiment, en bij kleinere maten houd je hem even op het objectief gedrukt.

Zowel Expodisc als baLens zijn er in een neutrale en een warmtoon-uitvoering. Gebruik je die laatste, dan krijg je automatisch een iets warmere kleurbalans, fijn voor portretten bijvoorbeeld, maar ook als je vroeg of laat op de dag fotografeert en je niet wilt dat de warme tinten worden weggeneutraliseerd.

En o ja, met beide kun je volgens de beschreven meetmethode ook een belichtingsmeting uitvoeren. Je gebruikt de camera (in de M-stand) dan in feite als een losse belichtingsmeter.

Ja helaas, weer een keuze erbij: baLens of Expodisc. Maar beide oplossingen geven veel meer zekerheid in het krijgen van kloppende kleuren!

Zie ook het artikel Expodisc review

L. Polder
| 10-04-2009
Boeken algemeen